ODLAZAK NA VELIKU NUŽDU: Evo zašto bi trebalo da zaboravite na TOALET PAPIR, mnogi će se IZNENADITI!

Neki toaletni papiri sadrže toksične supstance kao što je hlor izbjeljivač i mogu izazvati zdravstvene komplikacije, dok vlažne maramice mogu da sadrže iritanse kao što je propilen glikol

Mnogi ljudi misle da je dovoljno jednostavno obrisati zadnjicu suHim papirom, a da je ne operete vodom. Stručnjaci preporučuju da se zadnjica opere vodom nakon svakog odlaska na veliku nuždu.

Evo pet razloga zašto nije najbolje koristiti samo papir:

1. Brisanjem se podstiče širenje bakterija

Ponovljeno brisanje toalet papirom čisti većinu prljavštine, ali na ovaj način možete raširiti izmet i po zadnjici. Ovo je posebno opasno za žene, jer bakterije mogu ući u njihov urinarni trakt.

2. Ostaci bi mogli ostati

Jednostavno brisanje zadnjice toalet papirom ne funkcioniše uvijek, a ostaci mogu ostati na onim teško dostupnim mjestima što može dovesti do svraba i tragova na donjem vešu.

3. Pretjerano brisanje može imati loše posljedice

Pretjerano brisanje maramicama može ozbiljno iritirati osjetljivu kožu oko anusa i dovesti do zdravstvenih problema.

4. WC šolja se može začepiti

Ako perete zadnjicu, manje je vjerovatno da ćete koristiti velike količine toalet papira, što znači da vjerovatno neće doći do začepljenja wc šolje.

5. Manje hemikalija

Neki toaletni papiri sadrže toksične supstance kao što je hlor izbjeljivač i mogu izazvati zdravstvene komplikacije, dok vlažne maramice mogu da sadrže iritanse kao što je propilen glikol. Voda će obezbjediti da se ove supstance ne zadrže duže nego što je potrebno, piše Dejli star. (novi.ba)