BOLOVI U LEĐIMA NISU NIMALO BEZAZLENI: Evo u kojim slučajevima ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme!

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme. Probleme sa bubrezima, bešikom i sa žuči lako je pomješati sa bolovima u leđima, naročito kod žena.

Ovakve bolove ne smijete ignorisati:

Bubrežni kamenac

Stalni bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenaca.

On nastaje zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće je posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi.

Bubrežni kamenac češći je kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađe prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol najčešće je u donjem dijelu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone. Šest puta je češći kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače, osim bola u donjem dijelu stomaka, povraćanje i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenac

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči. Žučni kamenac nastaje kad se u jetri stvara više holesterola ili ga tijelo sporije obrađuje, što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne kese, zastoj žuči i promjene pH-a.

Sa tim najviše problema imaju gojazne žene preko 40 godina, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema:

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posljedica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem dijelu leđa i u trbuhu.

Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, ali ako se ne izlječi, može da dovede do upale bubrega. (novi.ba)