NIŠTA OD PARADAJZ TURIZMA U GRČKOJ: Ove namirnice nikako ne smete da ponesete na letovanje! Za konzerve važe posebna ograničenja

Grčka je turistima iz Srbije jedna od omiljenih destinacija za letovanje. Ako planirate odmor upravo na nekoj od destinacija u ovoj zemlji, a navikli ste da nosite hranu kako bi uštedeli, treba da znate i propise tačnije, šta možete da unesete u zemlju.

U Grčkoj se od 2016. primenjuje zabrana unosa hrane proizvedene van Evropske unije koji se godinama, a koju su srpski turisti ignorisali. Prema odredbi Evropske unije, ukoliko putujete u zemlju koja je njena članica iz države koja nije u sastavu EU, ne možete da ponesete bilo kakve mlečne ili mesne proizvode.

Kako piše grckainfo, zabranjen je unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku… Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice.

Možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 EUR po putniku (150 EUR za mlađe od 15 godina).

Sledeća roba može se uvesti u Grčku od strane turista bez prijave carine od strane:

Putnika koji dolaze iz EU:

• 800 cigareta ili 400 cigarilosa ili 200 cigara ili 1kg duvana. • 10 l žestokog pića, 90 l vina, 110 l piva. • Nema ograničenja za parfeme.

Putnici koji dolaze avionom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

• 200 cigareta ili 50 cigara ili 250g duvana. • 4 litara vina, 16 litara piva, 1 l žestokog pića preko 22% • 50g parfema i 250ml kolonske vode. • Poklone u vrednosti od €175 po osobi i €90 ukoliko je osoba mlađa od 15 godina. • Do 10.000 € u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 € u gotovini morate prijaviti.

Putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

• 40 cigareta ili 20 cigara ili 50g duvana. • 1 l žestokog pića preko 22% ili 2 l žestokog pića od 22% ili manje i 2 l vina i 2 l stonog vina. • 50g parfema i 250ml kolonske vode. • Do 10.000 € u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 € u gotovini morate prijaviti.

Primedba: Odobrenja za duvan i alkohol ovde navedena nisu dostupna putnicima ispod 18 godina.

Napomena za unos cigareta u Grčku

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (1 boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (2 kutije) kada se primenjuje niži limit.

U praksi se zaista dešavalo da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane – i pozivali su se upravo na ovaj niži limit , ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

Zabranjene stavke

Zabranjeno je unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta iz Grčke je zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Protiv onoga ko ovo bude ignorisao biće pokrenut krivični postupak. Jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvezena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom dolaska.

Ukidanje bescarinske robe u okviru EU

30-og juna 1999., prodaja bescarinskog alkohola i cigareta na aerodromima i moru je ukinuta u svih 15 zemalja članica EU. Ova pravila se takođe odnose i na 10 novih zemalja članica koje su se priključile EU 1. maja 2004. i na dve države koje su se priključile 1. januara 2007.

Putnici treba da imaju u vidu da se od njih može zahtevati da na carini dokažu da je roba kupljena samo za ličnu upotrebu. Zemlje članice mogu da se pridržavaju priručnika EU koji navodi sledeće količine: 10 l žestokog pića; 20 l jakog vina; 90 l vina; 110 l piva, 800 cigareta; 400 malih cigara i 1 kg duvana. (Kurir.rs/Grckainfo)