LJEKARKA UPOZORILA – OVE LUBENICE SU PUNE HEMIJE: Izazivaju mučninu, dijareju i psihičke SMETNJE

Stigli su vreli dani, a sa njima i naša želja da se osvježimo i rashladimo. Ako ste na pijaci ili prodavnici već vidjeli lubenice, budite vrlo oprezni – rane lubenice se nikako ne preporučuju svakome jer mogu da budu opasne po zdravlje. Izazivaju stomačne tegobe, ali čak i glavobolju i zbunjenost, a sve to zbog jedne supstance koju sadrže.

Doktorka opšte prakse dr Snežana Kalabić kazala je u Jutarnjem programu da lubenice gajene u staklenicima, zbog većeg prinosa, imaju viši nivo nitrata koji u njih dospjeva iz vještačkog đubriva. Zbog toga ne treba jesti namirnice koje nisu u sezoni, među kojima su i lubenice.

“Zna se kada je vrijeme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste veće količine azotnih materija i vještačko đubrivo zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze”, rekla je doktorka i objasnila kakvo dejstvo će ta materija imati na tijelo.

“Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će posle par sati nakon konzumacije izazvati tegobe. Prvo će biti stomačne, bol, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali kod pojedinih ljudi može doći i do pospanosti, glavobolje i konfuzije. To se dešava jer nitozamin umanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija”, upozorila je ona.

Naročito su ugroženi stariji i djeca, koja zbog manje tjelesne težine brže osete štetno dejstvo nitozamina. Doktorka je posavjetovala i hronične bolesnike koji uzimaju terapiju da pripaze sa ranim lubenicama, jer njihovi lekovi u kombinaciji sa azotnim materijama mogu da izazovu neželjene reakcije u organizmu. (MONDO)