ŠTA SE DEŠAVA AKO U KUĆI IMATE PREVIŠE STVARI I NERED: Pretrpan prostor privlači siromaštvo, bolest – ovo odmah izbacite

U feng šui kineskoj tradiciji uređenja prostora čistoća i uredan dom jeste preduslov za dobru energiju u prostoru. Svakodnevno održavanje reda u domu može odbiti negativne vibracije, a privući sreću i blagostanje. Prvo je važno da uradite sljedeće: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mjesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što nam se ne sviđa ili ga ne koristimo duže vrijeme.

Nered u domu može uzrokovati negativne i opsesivne misli, loše raspoloženje. Ukoliko u domu čuvate i skladištite nepotrebne stvari sa mislima” možda nekad zatreba”, prema feng šui stručnjacima to može značiti da u sebi čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu.

Sve dok čuvate takve stavri i pretrpavate njima prosotr, šaljete poruku – držims e i dalje prošlosti i ne dopuštam da nešto bolje i lepše uđe u moj život. Ovo je energija stagniranja i odbijanja novih mogućnosti.

Na taj način šaljemo dvije poruke svom mozgu i svom životu: da ne verujemo u sutra i da mislimo da novo i bolje nije za nas. Sve dok se emocionalno i materijalno držimo starih beskorisnih osjećaja, neće biti mjesta za nove mogućnosti.

Tendencija prenatrpanosti prostora može biti povezana i sa instinktom samozaštite i ograđivanja od drugih uslijed osjećaja nesigurnosti. Evo koje stvari treba da izbacite iz doma kako biste se osjećali sretnije, slobodnije i bili spremni za napredak:

Stvari koje držite ispod kreveta mogu nepovoljno uticati na zdravlje ukućana. Pretrpan prostor u centru, sjeveroistoku ili jugozapadu može uzrokovati pojačane strahove i stres, što takođe nepovoljno utiče na zdravlje.

Ukoliko imate puno stvar, posebno one koje ne koristite na zapadu ili severozapadu doma, to može pojačati rizik od konflikta. Pretrpan sjever ograničava naše potencijale, sprječava nas da jasno izražavamo osjećanja, donosi strahove, dok nered na istoku i jugoistoku može donijeti konflikte, neodlučnost, konfuziju, potisnut bijes.

Pretrpan prostor na jugu uzrokuje negativne emocije i nedostatak odgovornosti. Kada u domu čuvate nepotrebne stvar, to se može odraziti i na novac – poručujete kako vjerujete da nećete imati dovoljno i zato čuvate. Ovo donosi lošu finansijku energiju.

Zato je važno da redovno čistite prostor, izbacite stvari iz doma koje više ne služe. Na taj način ćete izbaciti iz doma i lošu energiju i otvortiti dom za nešto novo i bolje u budućnosti. novi.ba/ Sensa