ŠTA JE ZDRAVIJE, KUPANJE U KADI ILI TUŠIRANJE? Dermatolozi dali odgovor – jedno izbegavajte, šteti vam kožu

Mnogi od nas obožavaju da naprave mirisnu kupku i opuste se posle napornog dana. Često se vodila polemika oko pitanja šta je zdravije: kupati se u kadi ili istuširati u tuš kabini.

Dermatolozi ističu da jedan način znatno šteti koži. Dr Rejčel Nazarian, dermatolog u “Schweiger Dermatology Group” u Njujorku, objasnila je da je ključno vreme kupanja i tuširanja.

“Jedina prednost dugog kupanja u kadi je što tako možete lako da primenite određene sastojke na kožu”, rekla je doktorka Rejčel i dodala:

“Možete dodati zob u vodu za kupanje, a to može biti prilično umirujuće za kožu koja pati od ekcema, ili čak i određeni tretmani lekova mogu biti stavljeni u vodu, kako bi se izbeglo nanošenje na celu kožu rukama, ali u suprotnom, kratko tuširanje je mnogo korisnije”, rekla je.

U odnosu na dugačko kupanje, preporučljivije je tuširanje, jer kožu izlaže manjoj količini vode, što sprečava da gornji sloj kože izgubi sva prirodna ulja. Prirodna ulja kože su od suštinskog značaja za gornji sloj kože jer održavaju prirodnu hidrataciju i sprečavaju izbijanje akni.

S druge strane, Dr Vitni Bouv, dermatolog iz Njujorka, kaže da dugačko kupanje može pomoći u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa.

“Ne samo da je teško da potpuno isperete sapunicu u punoj kadi, već i sedenje u sapunici može skinuti mnogo prirodnih ulja sa kože”, rekla je doktorka Bouv. (MONDO)