HRANA KOJU NIKAKO NE TREBA DA JEDETE LJETI: Pojačava znojenje i izaziva nadimanje, a ove namirnice HLADE TIJELO

Varenje teške hrane zahtijeva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava tjelesnu temperaturu. Ljekari često ističu da tokom ljeta treba ograničiti unos određenih namirnica jer su teške za varenje i izazivaju nadimanje.

Ako ste primijetili da se dosta više znojite u odnosu na druge, možda se problem krije u ishrani. To znači da treba da izbjegavate masnu i teško probavljivu hranu.

Poznato je da ljeti treba da unosimo manje kalorija, ali kako biste izbejgli pojačano znojenje, potrebno je da znate koje namirnice su štetne u ljetnjim mjesecima.

Potrudite se da što manje jedete jako začinjena jela, masna mesa i mesne proizvode, pečenu, prženu i pohovanu hranu, slatkiše, pića sa kofeinom i gazirane napitke, pa čak i ona pića koja su preterano rashlađena.

Izbjegavajte boraniju i dimljenu ribu, jer masna i teška hrana otežava cirkulaciju.

Najbolje što možete da konzumirate leti jesu zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u prosjeku više od 80 odsto vode i prepune su minerala. Osim toga, možete da jedete i mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, a posebno maslinovo ulje!

Ne samo da će vam prijati kada je napolju pretoplo, već možete i da izgubite nekoliko kilograma, ukoliko vam je cilj da sredite figuru. novi.ba/MONDO