EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE PRŽENICE: Ovo je najbolji recept

Uz ovih šest savjeta vaše prženice bit će perfektne i ukusne!

1. Ne preterujte sa mlijekom

Nemojte pretjerivati u dodavanju mlijeka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suvu površinu i hrskave krajeve.

2. Dobro promiješajte jaja i mlijeko

Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide dijelovi bjelanaca. Zbog toga dobro promiješajte jaja, stavite malo mlijeka i začine.

3. Odaberite pravi hljeb

Ako su vam kriške hleba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mješavinu jaja i mlijeka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smjesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hljeba bude debljine do dva centimetra.

4. Umočite hljeb dovoljno u mješavinu jaja i mlijeka

Nemojte samo na brzinu umočiti hleb prije prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.

5. Dobro podesite temperaturu prženja

Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hljeb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.

6. Dobro zagrejte ulje

Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smjesa s jajima će se razliti i dobićete prženice ne baš lijepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah početi da se prže. novi.ba