MESO NA RASPRODAJI MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! Nutricionista otkriva šta morate da gledate – ovakvo meso nikada ne kupujte

Iako nam se rasprodaja čini kao idealna prilika za uštedu prilikom kupovine namirnica, postoje stvari na koje morate da obratite pažnju. Možda niste ni svesni koliko utiču na naše zdravlje, a to potvrđuje i nutricionista Branka Mirković.

Namirnice koje su znatno snižene, obično su blizu isteka roka, a nutricionista za Informer otkriva da je najrizičnije meso koje može naškoditi zdravlju.

“Rasprodaje, odnosno snižene cijene hrane su veoma primamljive, ali može se desiti da kada stignete kući, shvatite da ste bacili novac i da veći dio morate da bacite”, rekla je ona za Informer.

Evo šta treba da gledate kad kupujete:

Meso, koje je pravilno zaleđeno, treba da izgleda da su komadi zaleđeni, odvojeni i da su se tek onda stavili u kesu. Ambalaža ne smije da ima vazduh ili zaleđenu vodu sa strane.

Kada je riba u pitanju, kese su obično u nekoj boji, pa ne možete da vidite sadržaj. Uzmite je u ruke i ako primetite da se radi maltene o kocki leda, ne kupujte. To znači da nije pravilno skladištena i da je delimično bila odleđena.

Isto važi i za povrće i voće. Delimičnim odleđivanjem i ponovnim zaleđivanjem uništavaju se nutritivna svojstva i struktura. Meso, posebno ako je odleđeno i tako se prodaje po nižoj ceni, a nije naglašeno za koje vreme možete da ga koristite, nikako ne kupujte.

Leti na pijacama prodavci previše kvase povrće, voda je sumnjivog kvaliteta, a mnogi stavljaju i hemikalije protiv buđanja, pa kada donesete kući, shvatite da pola morate da bacite. (MONDO/Informer)