PRVI SIMPTOMI PIJESKA U BUBREGU: Muka i nesnosan bol – žene koje su doživjele porede s porođajem

Pijesak i kamen u bubregu nastaju zbog različitih faktora – genetika, nezdrava ishrana, preveliki unos gaziranih pića. Ipak, lekari tvrde da je dehidracija jedan od najčešćih uzroka. Zbog toga je važno da u organizam unosimo dovoljnu količinu tečnosti, a posebno u letnjim mesecima kada se pojačano znojimo.

Ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti dolazi do stvaranja prezasićenog urina mineralnim solima, a to je osnovna za stvaranje pijeska u bubrezima. Postoje slučajevi stvaranja bubrežnog kamenca koji ne izazivaju smetnje, a postoje i oni koji se s vremenom mogu oblikovati cjeline koje su veličine zrna pijeska, sitnog šljunka, ali i kamen većih dimenzija.

“Nekada je riječ o mekanim nakupinama, koje često mogu biti lomljive, a postoje i one koje su čvrste poput stijene”, objašnjava profesorka urologije Margaret Perle.

Simptomi peska i kamena i bubregu

Bol u donjem dijelu stomaka i preponama, u leđima i ispod rebara. Ljudi koji su iskusili ovaj problem tvrde da je bol katkad jači od porođajnog
Kod muškaraca, kamen u bubrezima izaziva bolove u testisima ili na vrhu pe*isa
Učestalo mokrenje, jak miris urina koji je promijenio boju
Mučnina
Krv u mokraći – najčešće nije vidljiva golim okom već se otkriva analizom urina
Temperatura – posebno ako je u blizini bubrežnog kamenca došlo do infekcije

Kada posetiti ljekara?

Ako osetite neke od spomenutih simptoma, odmah posjetite ljekara. Smanjen unos soli i unos tečnosti u velikim količinama smanjuje rizik od nastanka kamena. (novi.ba)