AKO MJERITE PRITISAK SAMO NA JEDNOJ RUCI, NAJVAŽNIJE NISTE SAZNALI! Evo kolika razlika u vrijednostima je znak za ALARM

Krvni pritisak se najčešće mjeri na lijevoj ruci, onoj bližoj srcu, ali kardiolozi kažu da treba provjeriti i “stanje” druge ruke. Razlike u dobijenim rezultatima će sigurno postojati, ali ako one prelaze određene vrijednosti, to je znak za alarm!

Kardiolog Majkl Ekerman otkrio je da razlike u krvnom pritisku na desnoj i lijevoj ruci mogu da ukažu na ozbiljne bolesti. Po njegovim riječima, razlika od 10-15 mm je očekivana, ali ako ona prelazi ove brojeve, to je već upozoravajući znak i može biti simptom nekih teških bolesti.Dr Ekerman je objasnio i da pritisak može da bude drugačiji zbog povećanog opterećenja jedne ruke, ali postoje mnogo ozbiljniji razlozi.

“Postoje i patološki uzroci, kao što je sindrom skalenskog mišića, kada su mišićna vlakna oštećena, dolazi do spazma i ‘otvrdnjavanja’ arterije. Neki benigni i maligni tumori mogu da dovedu do sužavanja arterija, ateroskleroze, taloženja plakova holesterola na zidovima krvnih sudova, a što utiče na promijene krvnog pritiska”, objasnio je kardiolog.

Doktor je naglasio i da različit pritisak u rukama može da se javi i zbog pojedinačnih anomalija povezanih sa lokacijom arterija itd. novi.ba