MATEJA PREPOZNALI PO MAJICI, SATU I TELEFONU! Kapetan: Prolaznik je na internetu video da je mladić obučen kao Splićanin

Telo Mateja Periša, kome se svaki trag izgubio 31. decembra prošle godine na Savskom keju u Beogradu, izvučeno je juče na Adi Huji, gotovo pet meseci nakon nestanka. Telo koje je plutalo otkrili su mornari i pozvali policiju. Mladi Splićanin, da podsetimo, u Beograd je stigao 30. decembra s prijateljima kako bi proslavio Novu godinu u srpskoj prestonici.

Oni su nakon smeštanja u iznajmljeni stan izašli u Beton halu na večeru, a potom produžili u klub “Gotik”. Oko 1.30 časova ujutru Periš je napustio klub samo u majici, a prijatelji koji su ga tražili sutradan su prijavili nestanak. Srpska policija je u prvim danima potrage uspela da rekonstruiše kretanje mladića na osnovu nadzornih kamera koje su ga snimile kako trči po Savamali, a potom ulazi u ledenu Savu.

Na snimcima se videlo i kako Periš pliva, a signal njegovog telefona uhvaćen je prekoputa Beton hale i poslednji put na Velikom ratnom ostrvu. Periševo telo pronađeno je juče u 9.20 na 7,5 kilometara od mesta u kome je ušao u vodu.

– Odmah je uočeno da je mladić obučen isto kao Matej, u džepu je imao mobilni telefon, a na ruci srebrni sat. Upoređene su fotografije i bilo je jasno da je natpis na majici identičan. Policija je telo prenela na obdukciju, biće obavljene DNK i toksikološke analize, a obaveštena je i porodica – navodi naš izvor iz istrage. Telo je po izvlačenju bilo blatnjavo.

– Mladić koji je izvučen iz Dunava bio je potpuno blatnjav, kako po licu, tako i po celom telu. Za njegovu garderobu su se zakačile alge i mulj. Lice je bilo neprepoznatljivo, jer je toliko dugo u vodi – kaže izvor i dodaje da je leš bio u fazi raspadanja.

Policiju je juče pozvao kapetan broda Milovan Zelenović. On je za Kurir ispričao šta se sve juče ujutru desilo.

– Šetali smo po palubi i videli kako voda nosi telo. Vetar ga je doneo, plivao je nizvodno Dunavom. To je bilo oko devet sati, u pola deset je stigla policija. Telo je bilo u stanju raspadanja, neki dečko koji je šetao pored je proverio na internetu i video da je isto obučen. Imao je jednu belu patiku i crnu majicu – kaže Zelenović i nastavlja:

– Uopšte nisam posumnjao da je u pitanju Matej Periš. Tek kada je taj mladić rekao da je isto obučen, video sam da ima velikih sličnosti. Na jednoj patici koja je nađena pisalo je slovo V. Već sam dao izjavu policiji – rekao je Zelenović.

Potraga za Matejom Perišem trajala je gotovo punih pet meseci. Pored policije Srbije i kolega iz Hrvatske, koji su im se pridružili, u akciji su učestvovali i građani, ali i dobrovoljna vatrogasna i ronilačka društva.

– Rečna policija pregledala je obalu Dunava do Velikog Gradišta, a ronioci su zaranjali i u Savi i u Dunavu. Građani su se organizovali, pretraživali priobalje, a policiji su prijavljivali kada god bi videli nekoga ko liči na Mateja – kaže izvor i naglašava da je nestanak Splićanina ujedinio i potresao sve građane.

MUP i Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdili su juče da je izvučeno telo N. N. osobe iz Dunava i da se radi na identifikaciji. (Kurir.rs – B. Travica)