NAJBOLJA DIJETA U MENOPAUZI: Drage žene, ove 3 stvari trebate znati

Talasi vrućine, razdražljivost i višak kilograma samo su neke od neprijatnosti koje menopauza donosi. Da biste lakše prošli kroz tranziciju i olakšali bar muke sa tjelesnom težinom, savjetuje se da prilagodite ishranu. Valja odabrati i namirnice koje mogu da otklone i druge tegobe poput noćnog znojenja ili zdravstvene prombleme kao što je osteoporoza.

U vašoj ishrani treba da budu zastupljene namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D. Zato obezbijedite dovoljno voća i zelenog povrća, kao i mlečnih proizvoda poput jogurta, sira i mleka. Gubitak estrogena može se, bar djelimično, nadoknaditi fitoestrogenima, a njih ima u brokoliju, karfiolu, tamnom bobičastom voću, kao i soji i leblebiji.

Omega-3 masne kiseline mogu da pomognu da se prorede talasi vrućine i noćno znojenje. Zato treba jesti masnu ribu poput tunjevine, lososa i skuše. Od biljnih izvora, savjetuje se sjeme lana i čie.

Simptome menopauze mogu da pogoršaju prerađevine, veće količine rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su oni u bijeloj riži, pastama i krompiru. Treba se uzdržavati većih količina al*ohola – više od jednog pića dnevno može da izazove česte valunge i jaku razdražljivost. Slično djeluje i veoma jako začinjena hrana.

Uz prilagođenu ishranu, posvetite pažnju redovnom snu, fizičkoj aktivnosti i smanjenju stresa – to su vaši prioriteti u ovoj fazi života. Izvor: Lepa&Srećna