RECEPT ZA PRAVU TRADICIONALNU BAKLAVU: Okus će vas raspametiti

Pravila sam ovu baklavu i što drugo reći nego savršeno. Ni jedna do sada nije bila ovakva. Čini se previše oraha i šećera, ali na kraju sve ispada fantastično. Svi oduševljeni i od sada baklava samo po ovom receptu. Hvala za recept!

Sastojci:

Gotove kore (jufke) za baklavu:

– 1 kg gotovih kora za baklavu

Smjesa za posipanje:

– 900 g mljevenih oraha
– 100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nožem)
– 150 g sećera

Smjesa za premazivanje:

– 250 g maslaca (putera)
– 100 ml ulja

Agda

– 1 kg sećera
– voda
– 1 limun (po želji)

Priprema:

Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peći baklavu. Iztopiti puter i izmiješati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju. Narezati manju kolicinu oraha (100 g), a vecu kolicinu samljeti.

Priprema zaljeva (agda)

U lonac srednje velicine sipati 1 kg sećera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad sećera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri.

Provjeriti da li je prava gustoća tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjurić, pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam baklava nece fino upiti i bit ce suha.

Prava gustoća je nešto između sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode, znaci nesto izmedju. Ovako vam objašnjavam jer je jako bitno ukuhati pravu agdu, od nje mnogo znaci kakva ce baklava izgledati.

Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vrucu baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno, a drugo vruće. U agdu možemo dodati po želji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju).

Slaganje baklave:

Namastimo pleh velicine 35×25 cm u kojem cemo peći baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i savaku premazemo rastopljenim vrućim puterom (također vrlo bitno da je puter vruć da bi imali hrskave korice i dobro pečene).

Zatim stavljamo sve narezane orahena na trecu koru koju smo premazali puterom te pospemo malo sešerom. Nastavljamo tako sto cemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrucim puterom i uljem, na nju jos jednu koru koju ponovo premazemo puterom.

Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomiješali s 150 g sećera. Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, Dvije kore koje svaku od njih premazemo puterom zatim slijede mljeveni orasi. Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrosimo sve u isto vrijeme.

Za završetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku slozimo jednu preko druge i premazemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo. Na kraju izrezemo oštrim nozem baklavu na kusove (romb).

Baklavu stavimo peći prvo na jaču vatru (kod mene je to 190 stepeni na vruci zrak)10 minuta da dobije lijepu svijetlo smeđu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pečemo jos 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previše.

Baklava se peče približno 1 sat. Ako primijetite da će vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pečenjem. Baklava je pečena kad dobije lijepu boju od vrha do dna. Provjerite tako što ćete viljuskom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pečen.

Zalijevanje baklave

Vruću baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s jos jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale. Baklava ne smije biti više od desetak minuta pritisnuta jer moze da promijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.

Baklavu moramo ostaviti da prenoći na hladnom mjestu. Poslužiti hladnu baklavu. Izvor: coolinarka.com