VJEČITA MISTERIJA SVAKE DOMAĆICE: Da li znate šta se stvarno desi kada operemo veš na 30 stepeni?

Veliki broj nas štedi vrijeme i novac, pa često dolazimo u situaciju da peremo veš isključivo na 30 stepeni. Između ostalog, kada veš mašinu uključimo na 30 stepeni, znamo da tako čuvamo tkaninu i osiguravamo da ne ispusti boju.

Međutim tu su i mnogobrojna druga pitanja. Da li je ispravno da peremo veš na 30, 40 ili možda 60 stepeni ako želimo da bude čisto i bez mikroba?

Kada je riječ o pravoj temperaturi za čist i, prije svega, veš bez mikroba i bakterija, mišljenja se vječito razlikuju. Dok se mnogi kunu u ciklus pranja na 40 ili 60 stepeni za temeljno čišćenje donjeg veša, peškira itd., drugi su čvrsto uvjereni da je 30 stepeni sasvim dovoljno.

Ko je u pravu?

Da li je 30 stepeni dovoljno?

Ciklus pranja na 30 stepeni zapravo je dovoljan je da se veš očisti. Moderni deterdženti sada čiste prljav veš do najsitnijih djelova čak i na niskim temperaturama, pa veš iz mašine izlazi svjež i čist. Ako slučajno imate komad odjeće koji je jako zaprljan ili ima puno mrlja, možete ga čak temeljno očistiti na 30 stepeni ako ste ga prethodno tretirali sredstvom za ukljanjanje mrlja.

Da li to znači da bi trebalo da se odreknemo pranja na 60 stepeni?

Ne. Ne bi se trebalo da se odreknemo ove navike. Jednom mjesečno, savjetuje se pranje veša na višim temperaturama. To može spriječiti razmnožavanje klica. Takođe je preporučljivo oprati veš imunokompromitovanih osoba i osoba koje su u u datom periodu preležale bolest. (novi.ba)