ŠTA ĆE SE DESITI AKO UNESETE SAMO 1 MRKVU U ORGANIZAM: Neće vam biti svejedno kad ovo vidite

Mrkve su ukusne i imaju niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vlaknima, kalijem, vitaminima K i C, raznim antioksidansima i beta karotenom koji daje narančastu boju mrkvi.

No, ni mrkve ne treba jesti previše jer se mogu javiti određene nuspojave. Evo što se događa s vašim tijelom ako jedete mrkve.

Može se promijeniti boja kože:

Ako jedete previše mrkve, možete unijeti previše beta karotena u krvotok zbog čega vaša koža može poprimiti žućkastu boju. Promjena boje se uglavnom javlja na na dlanovima i stopalima, i ako može izgleda čudno, nije opasno po zdravlje.

Osip, oticanje i druge alergijske reakcije:

Alergija na mrkvu pogađa oko 25 posto ljudi koji su alergični na hranu u Europi. Tipične alergijske reakcije su osip i oticanje.

Niži rizik od razvoja dijabetesa:

Mrkva srednje veličine sadrži oko dva grama vlakana, a to usporava apsorpciju glukoze u krvotok. Osim toga, ovo povrće je bogato i antioksidansima koji pomažu u suzbijanju štete koju uzrokuju slobodnbi radikali. Studija iz Nzozemske koja je obuhvatila 38.000 osoba pokazala je da postoji snažna povezanost između konzumacije karotenoida (α-karoten i β-karoten) i nižem riziku od razvoja dijabetesa.

Može pomoći u obrani od drugih bolesti:

Mnoge studije pokazale su povezanost između antioksidansa i boljih zdravstvenih ishoda. Upravo to je jedan od razloga zašto nas se uvijek podsjeća da jedemo više svježeg voća i povrća, a manje prerađenu hranu.

Karotenoide se često istražuje, a studija je otkrila snažnu povezanost između veće koncentracije vitamina C u krvi, karotenoida i vitamina E i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Eat this. (novi.ba)