Znate li zašto su neka jaja smeđa, a neka bijela? Otkriven pravi razlog

Najčešće u našim trgovinama viđamo jaja sa smeđom ljuskom u svim tonovima, iako možemo pronaći i one čija je ljuska gotovo bijela. Zasigurno ste se i vi zapitali zbog čega neka jaja imaju smeđu, a neka s belu ljusku?

Koja su zdravija, a koja su ukusnija?

Iako se čini da su bijela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrednosti, zapravo je sve isto osim boje ljuske.

Bijela možda izgledaju atraktivnije i ona će bolje primiti boje kada ih dekorišete, ali stručnjaci kažu da je ljuska bela samo zbog jednog razloga – snosi ih određena pasmina kokoši. Nedavno smo pisali o tome kako možete da izbijelite smeđa jaja.

Naime, možda niste znali, ali bijela jaja snosu rase kokošaka koje imaju belo perje. Koke koje imaju tamnije perje nose smeđa jaja, ali postoje i rase koje npr. nose jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Nutricionisti pak ističu kako su smeđa i bela jaja jednaka u pogledu hranjivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B.

Kod daljih poređenja nema razlike ni u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primijetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog za to je isti kao i kada je ljuska čvršća kod bijelih. Mlade koke nose jaja sa tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su nosilje u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utiče na kvalitet jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete pre naći bolja jaja s tamnom ljuskom. (novi.ba)