SAD zvanično ukinule povlašćeni trgovinski status Rusiji i Belorusiji

SAD su glasanjem u Kongresu zvanično ukinule povlašćeni trgovinski status Rusiji i Belorusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, čime se otvara put za uvođenje kaznenih carinskih tarifa na proizvode iz te dvije zemlje.

Predsjednik SAD Joe Biden je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima najavio ovu mjeru prošlog mjeseca, sa ciljem da se Rusija dodatno izoluje sa svjetske scene, ali je mjeru trebalo da odobri Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Tu mjeru snažno podržavaju obje partije u ta dva doma.

Ukidajući Rusiji status povlašćene nacije, osnovnog principa reciprociteta u slobodnoj trgovini, Zapad će de facto odsijeći Rusiju iz svjetske slobodne trgovine, sa pravom uvođenja visokih tarifa na uvezene ruske proizvode.

Što se tiče SAD, samo još dvije zemlje su za sada isključene iz ovog režima reciprociteta koji predstavlja osnovni element međunarodnih trgovinskih odnosa – Kuba i Sjeverna Koreja.

Prošle godine SAD su uvezle ruske proizvode za oko 30 milijardi dolara, od čega je 17,5 milijardi dolara bilo za naftu. Na uvoz nafte jeWashington sada uveo embargo. Američko ministarstvo finansija jučer je objavilo i da je uvelo sankcije za još dvije firme pod kontrolom ruske države.

Sankcionisani su ruski rudarski gigant Alrosa koji predstavlja 90 odsto dijamanata izvađenih u Rusiji i 28 odsto svjetskog tržišta, kao i “United Shipbuilding Corporation- USC”, glavni ruski brodograditelj, u kojem se izrađuju gotovo svi ratni brodovi u toj zemlji, navelo je američko ministarstvo finansija. novi.ba