Biden: Nanijet ćemo bol Putinu…

Američki predsjednik Joe Bidenprilikom govora u Washingtonu dotakao i masakra u ukrajinskom gradu Buči.Biden je rekao da je “cijeli svijet vidio brutalnost i nehumanost” u Buči te je pozvao odgovorne nacije da se “ujedine i kazne počinitelje”.

“Civili koji su hladnokrvno ubijeni i bačeni u masovne grobnice. Ostavili su cijelom svijetu da to vidi, bez ikakvog izgovora ili opravdanja. To je ništa manje nego golemi ratni zločin. Odgovorne nacije moraju se ujediniti i kazniti počinitelje. Zajedno s našim partnerima i saveznicima nastavit ćemo dizati trošak rata za Putina, nanositi mu bol i dodatno ekonomski izolirati Rusiju”, rekao je Biden.

Američki predsjednik rekao je da Zapad poduzima korake koji će “smanjiti BDP Rusije za više od 10% ove godine” pa dodao da će ekonomske sankcije “vjerojatno izbrisati zadnjih 15 godina ruskog napretka”.

Ponovio je da će potpisati izvršnu uredbu kojom se zabranjuju sve američke investicije u Rusiju.

“Zahvaljujući hrabrosti i borbenom duhu ukrajinskog naroda, Rusija je već doživjela neuspjeh i nije uspjela ostvariti svoje prvotne ratne ciljeve. Rusija je htjela zauzeti Kijev, srušiti ukrajinsku demokratiju i izabranu vladu. Kijev i danas stoji, a vlada je i dalje na vlasti”. No, borba je daleko od gotove. Rat će se nastaviti još dugo, ali Amerika će nastaviti biti uz Ukrajinu i ukrajinski narod u borbi za slobodu“, zaključio je Biden. novi.ba