Ruse pitali o ratu u Ukrajini: Evo šta su rekli

“UKRAJINU treba izbrisati s lica Zemlje i završiti s tim, zašto ona uopće postoji? A onda i Poljsku kad smo već kod toga.”

Riječi su ovo Rusa koji je sudjelovao u videoanketi i odgovarao na pitanje o ruskoj invaziji, odnosno, kako to Kremlj zove – “specijalnoj operaciji”.

Velika većina sugovornika se slaže da je napad na Ukrajinu opravdan, a očekuju i da će Rusija pobijediti.

“Mislim da Rusija treba pobijediti. Voljela bih to. Onda bi i ljudi u Ukrajini mogli živjeti mirnije. I naši dečki se moraju vratiti”, kaže žena.

“Ukrajina će postati sekundarna država koja neće sudjelovati ni u čemu”, kaže mlada žena i dodaje: “A mi ćemo ovaj teritorij uzeti za sebe.”

Na pitanje smatra li da je to pravedno kaže: “Tako je bilo prije. Sve se vraća na početak.”

Mladi par kaže da su oni maksimalno apolitični i da nemaju nikakvo mišljenje, ali djevojka dodaje: “Najvažnije je da svi žive dobar život.”

Muškarac koji Ukrajince naziva “nacističkim smećem” kaže da ih treba uništiti i uopće ne razgovarati s njima.

“Nismo ih dokrajčili u Drugom svjetskom ratu, dokrajčit ćemo ih sad”, kaže.

“Čini mi se da ćemo vjerojatno uzeti pod svoje sve te jadne građane i sve će biti dobro. Mislim da će Putin stvoriti bolje uvjete i za njih i za nas”, kaže djevojka.

Svi važniji neovisni mediji u Rusiji su privremeno ili trajno prestali s radom nakon donošenja zakona koji za prenošenje lažnih vijesti propisuje do 15 godina zatvora. Među lažne vijesti spada i nazivanje invazije na Ukrajinu ratom. novi.ba