McCarthy: Vučićeva pobjeda je i djelimični trijumf Rusije

“Srpska napredna stranka (SNS) na parlamentarnim izborima u Srbiji nije prošla tako dobro kao predsjednik Vučić. Djeluje da nisu ostvarili rezultat kojem su se nadali”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Paul McCarthy, direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI).„Jako je dobro što opozicija, koja je bojkotovala prethodne izbore, ovoga puta to nije učinila. Pluralizam se vratio u parlament Srbije i biće ga na znatnijem nivou i u skupštini“, rekao je McCarthy za Glas Amerike, dodajući da podaci sa birališta pokazuju da su građani podržali poruke o miru i stabilnosti koje im je Aleksandar Vučić slao u kampanji.

Jedan od izbornih epiloga je i da se opozicija vratila u republička i gradska predstavnička tijela.

„Biće interesantno vidjeti na koji način će opozicija iskoristiti pozornicu na koju će izaći u nacionalnom parlamentu i gradskim skupštinama To će za njih biti prilika da pošalju poruke sa poslaničkih i odborničkih mjesta – što je dobro“, ukazuje McCarthy i podvlači da je bojkot izbora – kako kaže – uvijek bio loša ideja.

On kaže da ga je zabrinula atmosfera u kojoj su održani izbori.

“Bilo je dosta nasilja. Mislim da sve što se dešavalo još nije objavljeno, ali sam veoma zabrinut zbog nasilja i napada na kandidate i članove političkih stranaka. Čitavu sliku o tome tek treba da vidimo, ali na barem deset odsto biračkih mesta dogodila se neka neka vrsta nepravilnosti. Naravno, to nisu bili isključivo slučajevi nasilja – već nepravilnosti koje treba pažljivo razmotriti. Takođe, veoma me je zaintrigiralo to što je bilo potrebno toliko vremena da se objave zvanični rezultati“, rekao je on.

Tri desno orijentisane stranke bi trebalo da uđu u parlament, a McCarthy ocjenjuje da je jedan od razloga “snažna podstruja desničarskog nacionalizma – uz bujanje proruskog sentimenta zbog sukoba u Ukrajini, koji se dogodio tokom kampanje i izbora“.

“To je na površinu istjeralo prorusko opredjeljenje. Tako da je to, uz smanjenje cenzusa, tim partijama pomoglo da nađu svoje mjesto u parlamentu. Ipak, ne bih precjenjivao njihovu prijetnju. To su i dalje prilično male stranke, koje podržava veoma pokretljiv dio javnosti Srbije“, smatra on.

Imajući u vidu uspjeh protesta organizovanih zarad zaštite životne sredine, u kojima nerjetko nije bilo stranaka, ili političara – djelovalo je da će koalicija “Moramo” ostvariti veći uspjeh, podsjeća McCarthy.

“Prešli su cenzus, ali su imali lošiji rezultat nego što sam očekivao. Trebalo bi da razmotre načine na koji su slali poruke i da se bolje organizuju“, ističe.

On pretpostavlja da će Vučić nastaviti da balansira između istoka i zapada.

“To vjerovatno znači nastavak primjene istovjetne politike – pružanja prema Briselu i Vašingtonu u dovoljnoj mjeri, ali i održavanja bliskih veza sa Moskvom i Pekingom. Što će naravno zabrinjavati Zapad“, kaže McCarthy.

Prema njegovom mišljenju, Vučić i drugi članovi vlade gaje snažne veze sa Moskvom, tako da se u tom slučaju može smatrati djelimičnom pobjedom Rusije. novi.ba