SAD: Putin mijenja strategiju. Ovo je datum do kojeg planira izboriti pobjedu!

Rusija je revidirala svoju ukrajinsku ratnu strategiju kako bi se usredotočila na preuzimanje kontrole nad Donbasom i drugim regijama u istočnoj Ukrajini s ciljanim datumom početkom maja, najnovije su procjene američkih obavještajnih službi.

Više od mjesec dana nakon rata, ruske kopnene snage nisu bile u stanju zadržati kontrolu nad područjima na kojima su se borile, piše CNN.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pod pritiskom je da pokaže da može izboriti pobjedu, a istočna Ukrajina je mjesto gdje će to najvjerojatnije postići, kažu američki dužnosnici. Prema njihovim tvrdnjama, podaci koje su presrele američke tajne službe sugeriraju da je Putin usredotočen na 9. maj, ruski “Dan pobjede”.

Važan datum

9. maja istaknuti je praznik u ruskom kalendaru, dan na koji zemlja obilježava nacističku predaju u Drugom svjetskom ratu golemom paradom vojnika i oružja preko Crvenog trga ispred Kremlja. Dužnosnici kažu da Putin tog dana želi proslaviti neku vrstu pobjede u svom ratu.

“Putin će imati pobjedničku paradu 9. maja bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora”, rekao je jedan europski obrambeni dužnosnik.

Ipak, američki i europski dužnosnici kažu da nikakvi rokovi koje bi Moskva mogla postaviti ne mijenjaju stvarnost i da se čini da se Rusija priprema za mogućnost produženog sukoba. Europski diplomat rekao je da se Putin sprema za “dugi, razvučeni rat u čečenskom stilu, jer on, u određenoj mjeri, nema drugih opcija”.

Zašto baš maj?

Iza svibanjskog roka stoji nekoliko razloga, kažu dužnosnici. Kako zimsko smrzavanje prestaje i tlo omekšava, teškim ruskim kopnenim jedinicama bit će teže manevrirati, što znači da je od vitalnog značaja da te snage što prije stignu na svoje mjesto, ocjenjuju američki obavještajci.

Borci s ruskom podrškom također su već godinama u toj regiji. Regija Donbas u istočnoj Ukrajini mjesto je gdje su ruske separatističke snage preuzele kontrolu 2014. godine. Ukrajinski dužnosnici također su javno ukazali na taj datum. “Uoči 9. svibnja, Putin je postavio za cilj pobjedničku paradu za ovaj rat”, rekao je u četvrtak tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov.

SAD također ocjenjuje da se Putin sada sprema, prvi put, imenovati generalnog zapovjednika rata kako bi postigao veće ruske uspjehe, izjavila su dva američka dužnosnika. SAD vjeruje da će Putin vjerojatno imenovati generala koji je bio u južnom dijelu Ukrajine jer je to mjesto gdje su Rusi uspjeli u svojim ciljevima. novi.ba