TUŽNE VIJESTI! BRUS VILIS BOLUJE OD AFAZIJE: Evo koji su simptomi, više neće moći da glumi

Početkom marta “Daily Mail” objavio je priču da čuveni holivudski glumac Brus Vilis se bori sa demencijom i da je to ujedno razlog zašto je prihvatio veliki broj uloga u manjim filmovima jer nije siguran koliko će još dugo moći da radi. Međutim, “Page Six” danas je objavio da je slavnom holivudskom glumcu dijagnostikovana afazija.

U zvaničnom obraćanju javnosti porodica je potvrdila da Brus Vilis boluje od afazije koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti.

“Ovo je izazov za njega i cijelu porodicu. Zahvalni smo na vašoj podršci i ljubavi. Zajedno nastavljamo kao porodica”, piše u objavi, koju je prenio “Page Six”.

Sapštenje su potpisale supruga Ema, bivša supruga Demi Mur i Vilisova djeca.

Afazija je gubitak ili poremećaj već stečenih jezičkih sposobnosti prouzrokovan povredom na mozgu. Povrede na mozgu posebno često nastaju kao posljedica moždanih udara, ali mogu se javiti i kao posljedica fizičkih povreda, tumora, demencija, infektivnih oboljenja mozga (danas rijetko) i usljed drugih razloga.

Za sve vrste afazija važi da je vrijeme bitan faktor i veoma je važno započeti sa tretmanom što ranije. Okvirni vremenski period u kojem može doći do oporavka jezika je šest mjeseci, ali se najbolji rezultati postižu u prva tri mjeseca. Ako u tom periodu ne dođe do delimičnog ili potpunog oporavka jezika, teški su izgledi da se izgubljene jezičke sposobnosti povrate. (BlicŽena)