Home Region Zelenski traži da NATO pojača isporuku oružja: Tamo samo skuplja prašinu!

Zelenski traži da NATO pojača isporuku oružja: Tamo samo skuplja prašinu!

503
0

Zelenski traži da NATO pojača isporuku oružja: Tamo samo skuplja prašinu!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom današnjem obraćanju putem videolinka zahtijevao da zapadne sile dostave veći dio vojne opreme njegovoj zemlji i upitao ih da li se plaše Moskve.

Nekoliko zemalja je ranije obećalo da će poslati protivoklopne i protivvazdušne rakete, kao i malokalibarsko oružje, ali Zelenski je rekao da Kijev ne dobija ono što mu je potrebno.

“To su tenkovi za našu državu. To je protivraketna odbrana. To je protivbrodsko oružje. To imaju naši partneri, to je ono što tamo samo skuplja prašinu”, rekao je Zelenski tokom svog obraćanja dodajući da to sve nije samo za slobodu Ukrajine, već i za slobodu Evrope.

Ukrajinski predsjednik kaže kako im je potrebno ne više od 1 posto NATO-ovih aviona i 1 posto njegovih tenkova.

“Nemoguće zaustaviti ruske napade na opkoljenu južnu luku Mariupolj bez dovoljno tenkova, oklopnih vozila i aviona. Već čekamo 31 dan. Ko je zadužen za evroatlantsku zajednicu? Da li je u pitanju strah od Moskve?”, pita se Zelenski.

Također, on je do sada u više navrata tvrdio da će Rusija nastojati da se proširi dalje u Evropu ako Ukrajina padne. Međutim, NATO je odbio njegove pozive da se uspostavi zona zabranjenih letova iznad Ukrajine s obrazloženjem da bi to moglo izazvati širi rat.

Također, Zelenski je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom i izrazio razočaranje što borbeni avioni ruske proizvodnje u istočnoj Evropi još nisu prebačeni u Ukrajinu, piše Reuters.

Zelenski je rekao da su i Poljska i SAD izrazile spremnost da donesu odluku o avionima. Međutim, Washington je odbio iznenadnu ponudu Poljske da se borbeni avioni MiG-29 prebace u američku bazu u Njemačkoj kako bi se koristili za popunu ukrajinskih zračnih snaga. klix.ba

Previous articleKako je ukrajinska jedinica od 30 ljudi zaustavila ruski konvoj dug 40 kilometara!
Next articleBOG JE MISLIO NA SVE: Koristite ga svaki dan a niste ni svjesni njegovog lijeka!