Zašto je Bijela kuća intervenirala odmah nakon Bidenova govora u Varšavi?

“Za ime božje, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”, rekao je jučer američki predsjednik Joe Biden o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u završnim trenucima govora u Varšavi.

Odmah nakon Bidenova govora stiglo je “pojašnjenje” iz Bijele kuće, u kojem se navodi da Biden nije pozivao na promjenu režima u Moskvi. Predsjednikova poenta bila je da Putinu ne treba dozvoliti da ima moć nad susjednim državama.

BBC u analizi navodi da se radi o jasnom pokušaju da se Bidenove riječi povuku. Naime, Washington je zabrinut da bi Bidenova izjava mogla staviti dodatan pritisak na Putina te ga učiniti još nestabilnijim.

S obzirom na to da je Putin šef države koja ima ogromnih problema s invazijom na Ukrajinu, a ujedno kontrolira i nuklearni arsenal, Amerikanci su zabrinuti jer ne žele stjerati Putina u kut.

Direktno pozivanje na promjenu režima u Moskvi moglo bi, smatraju u Washingtonu, izazvati nestabilnost i povećati nepredvidivost. A posljednja stvar koju želite u ovakvoj situaciji je nepredvidivost, navodi BBC. index.hr