Rusija keže da je završila prvu fazu rata – OGLASIO SE ANALITIČAR…

JUČER je rusko ministarstvo obrane objavilo da je prva faza vojne operacije uglavnom završena i da će se ruske snage usredotočiti na “oslobađanje” istočne ukrajinske regije Donbas. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je najavljivao da je cilj “denacificirati” vladu i “osloboditi” Donbas.

Ukopani obrambeni položaji koje su neke ruske snage nedavno zauzele u blizini Kijeva ukazuju na prepoznavanje iznenađujuće snažnog ukrajinskog otpora. S druge strane, ruske snage možda namjeravaju nastaviti rat s užim fokusom. To ne znači nužno da planiraju završiti rat, nego može biti i način da se pregrupiraju nakon ranih neuspjeha i iskoriste regiju Donbas kao novo uporište, rekao je jedan američki analitičar, piše Associated Press.

AP piše i da su ruske snage pod velikim pritiskom u mnogim dijelovima zemlje, te da SAD i drugi saveznici ubrzavaju slanje oružja i druge pomoći u Ukrajinu.

Mjesec dana borbe ostavio je ruske snage u zastoju u velikom dijelu zemlje, uključujući i napredak prema Kijevu. Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da su ruske kopnene snage proteklih dana pokazale slab interes za napad na Kijev, iako nastavljaju zračne napade.

“Bar u ovom trenutku, čini se da ne žele napasti Kijev tako agresivno, ili iskreno, uopće. Oni su fokusirani na Donbas”, rekao je za AP američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. novi.ba