EVO ŠTA SE DESI AKO POPIJETE VODU U KOJOJ SE KUVAO PRAZILUK! Od sada ćete to PONAVLJATI DO DALJNJEG

Sadrži biljna vlakna koja čiste organizam, ali i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u očuvanju regularne telesne težine. Da biste izbacili višak tečnosti iz organizma, a sa njom i štetne produkte nastale varenjem teške hrane i poneke čašice alkohola više, jedite salate u kojima preovladava sirov praziluk.

Nutricionisti ističu da ovaj izuzetan diuretik obiluje vitaminom C i onima iz B grupe, beta-karotenom i kalijumom. Osim toga, preporuka je da koristite i vodu u kojoj se kuvao praziluk za pripremanje čorbe ili supe, jer sadrži biljna vlakna koja čiste organizam, ali i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u očuvanju regularne telesne težine.

Praziluk je važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan.

Nutritivna vrednost: Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, te dobar

Lekovitost:

Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava celi i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima. Sadrži veliku količinu mineralnih sastojaka i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom koja deluju blagotvorno.

Kod upotrebe praziluka preporučuje se da se koristi celi praziluk i belu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego beli deo.

Zdravstvene prednosti:

– Kod povećane štitaste žlezde preporučaju se topli oblozi od kuvanog praziluka.

– Poboljšava apetit te podstiče rad probavnog trakta i creva.

– Praziluk podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca. (espreso.co.rs)