Dječak koji je sam došao do Slovačke ujedinio se s porodicom, otkrio čega se najviše plašio!

Dječak iz Ukrajine koji je prije par dana sam proputovao gotovo 700 milja kako bi došao do Slovačke, napokon je na sigurnom sa svojom porodicom, a sada je otkrio i čega se najviše plašio u teškim trenucima.

Jedanaestogodišnji dječak po imenu Hassan svoj život je spakirao u mali ruksak i plastičnu vrećicu. Na ruci je imao ispisan broj telefona, a pri dolasku u Slovačku njegovu priču čuo je cijeli svijet.

Nakon što su mu volonteri na granici obezbijedili hranu, piće i boravak u toplom, slovačke vlasti uspjele su kontaktirati njegovu porodicu, koja je nedugo zatim došla po dječaka. Sada, Hassan je na sigurnom, a jutros se, uživo iz Bratislave gdje se nalazi sa svojom braćom i sestrama, javio u jutarnjem programu Good Morning Britain.

Njegova sestra Luna prevodila je riječi svog mlađeg brata koji još uvijek ne zna engleski, a gledateljima je objasnila kako se Hassan osjeća nakon što je pobjegao iz svoje zemlje na koju je Rusija prošlog mjeseca izvršila invaziju.

“Hassan kaže da je za njega najbitnije da se sada nalazi sa svojom porodicom. Sviđa mu se jer je tu na sigurnom. On ne zna za situaciju u Ukrajini. Sada ne razmišlja o tome šta će biti dalje, samo želi biti s nama”, rekla je Luna.

Dječak je otkrio kako se najviše plašio jer je putovao u vagonu prepunom stranaca.

“Voz je bio prepun. Bilo je 300 ljudi u jednom vagonu i svi su pričali na stranim jezicima koje on nije razumio”, objasnila je njegova sestra.

Njegova porodica ispričala je kako su svi bili jako zabrinuti za svog brata, koji je najmlađi član njihove porodice.

“Bila sam jako zabrinuta kako će sam preći granicu. On čak nije išao ni u ljetni kamp jer se plašio biti bez nas”, rekla je Luna.

Njihova majka, udovica Yulia Pisetskaya morala je ostati u Ukrajini kako bi se brinula o svojoj nepokretnoj majci, stoga je djecu morala poslati same da dođu do mjesta sigurnog za život.

Čim je saznala da je njeno najmlađe dijete uspješno prešlo granicu zahvalila se svima koji su mu pomogli.

“Jako sam zahvalna slovačkim vlastima i svim ljudima koji su spasili život mog djeteta. Pored mog grada je nuklearna elektrana na koju Rusi pucaju, ali ja nisam mogla ostaviti majku koja ne može sama da se kreće”, rekla je Yulia tada. klix.ba