10 TRIKOVA DA SMANJITE POTROŠNJU GORIVA! Spremite se za povećanje CENA

Mogućnost da pređete još po koji kilometar više sa litrom sipanog goriva uvek je primamljiva. Pogotovo danas, kada cena goriva nije mala, svako razmišlja o uštedi. S druge strane, ekonomična vožnja znači i zaštitu životne sredine.

Događaji u svetu rezultirali su rastom cena naftnih derivata. Tako će litar evrodizela koštati 187,74 dinara, a BMB 95 premium 176,31 dinar. I dok po pitanju novih cena goriva ne možemo ništa, možemo bar da se držimo nekoliko saveta kako bismo povećali ekonomičnost svog automobila.

1. Uklonite nepotrebnu težinu

Uklonite nepotrebne glomazne predmete iz automobila, kao što je lopata koju stavite u prtljažnik da biste očistili sneg zimi. Takođe, ako deca borave kod kuće, mogu i njihova kolica.

2. Smanjite otpor

Uklonite spoljne komplete kao što su krovne kutije ili nosači za bicikle kad god se ne koriste zbog dodatnog otpora vetra koji takvi predmeti stvaraju.

3. Osnovno održavanje

Redovno održavajte i servisirajte svoj automobil. Proverite i, ako je potrebno, naduvajte gume da biste smanjili otpor kotrljanja. Michelin je 2015. izvestio da britanski vozači troše 250 miliona funti godišnje na gorivo vozeći pod pogrešnim pritiskom u gumama.

4. Planirajte svoja putovanja

Planirajte svoje putovanje. Izbegavajte saobraćajne gužve ako je moguće. Koristite navigaciju da biste izbegli dodatne kilometre. Pandemija koronavirusa primorala je mnoge ljude i kompanije da rade pametnije – ne samo radeći od kuće, već i dolaskom na fleksibilnije radno vreme, što vam može pomoći da izbegnete saobraćaj i uštedite gorivo.

5. Isključite klima uređaj

Osim ako je automobil veoma hladan ili neprijatno vruć, ostavite klima uređaj isključen. Njegova upotreba može preopteretiti motor i sagoreti više goriva, posebno pri malim brzinama. Isto važi i za zagrejana vetrobranska stakla. Međutim, trebalo bi da povremeno uključite klima-uređaj na određeno vreme kako biste bili sigurni da se zaptivke i druge komponente ne pokvare.

6. Prebacite brzine ranije

Budite nežni i promenite brzinu ranije. Ubrzajte i lagano kočite i pređite u višu brzinu što je pre moguće. Uopšteno, promenite brzinu pre 2000/min za dizel i pre 2500/min za benzin i ne dozvolite da se motor bori na niskim obrtajima.

7. Koristite start/stop motora i ekološki režim

Mnogi moderni automobili su opremljeni tehnologijom zaustavljanja i pokretanja motora, što može biti odlično ako pustite da radi kako treba. Pored toga, mnogi automobili sa automatskim menjačem imaju eko-režim, koji takođe štedi gorivo.

8. Pridržavajte se ograničenja brzine

Držite se ograničenja brzine. Istraživanja pokazuju da do 130 km/h može da potroši i do 25 odsto više goriva nego pri 110 km/h.

9. „Pročitaj“ put

Iskoristite gravitaciju u svoju korist i povećajte svoj zamah kada idete nizbrdo da biste lakše išli uzbrdo, umesto da više ubrzavate da biste se penjali uzbrdo. Najbolji način da to uradite je da „čitate“ put kao da ste na biciklu i u skladu s tim ubrzate.

10. Koristite gravitaciju

Gledajte daleko napred dok vozite i nastavite da se krećete gde je to moguće predviđajući prepreke. Olakšanje na papučici gasa i održavanje zamaha je bolje od ubrzavanja, kočenja i ponovnog pokretanja. (Espreso/24sedam)