U jednoj rečenici Vučić slagao o Rezoluciji 1244 i o stolici Rusije u UN

Samo uz saglasnost Rusije, Rusija može da bude izbačena iz Ujedinjenih nacija, a mogućnost da Rezolucija 12 44 bude promijenjena ne postoji, kaže za list “Nova” Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije pri UN. On navodi da je po procedurama moguće donošenje nove rezolucije o Kosovu, ali i na tu odluku veto mogu staviti stalne članice Savjeta bezbjednosti UN – Rusija i Kina.

Nakon odluke Srbije da podrži Rezoluciju Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije na Ukrajinu, oglasio se predsjednik Aleksandar Vučić. On je na konferenciji za novinare rekao da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz UN, nakon čega postoji mogućnost promjene Rezolucije 1244 i priznanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

Ipak, Pavle Jevremović, koji je bio ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama, kaže za “Novu” da mogućnost izbacivanja Rusije ne postoji.

“Možete da im suspendujete pravo da govore, kao što je bio slučaj Jugoslavije kada se raspadala, ali je tablica ostala tamo. Izbaciti velesilu, jednu od utemeljivača UN, članicu Savjeta bezbjednosti… to narušava temelje na kojima UN počiva kao politički instrument. To bi bio kraj Ujedinjenih nacija. Nikome nije palo na pamet da izbaci Ameriku u vrijeme Vijetnamskog rata”, navodi Jevremović.

On kaže da ne postoji ni mogućnost suspenzije ili uskraćivanja prava veta koje Rusija ima u Savjetu bezbjednosti.

“Osim ako hoćete da uništite Savjet bezbjednosti. Ne postoji procedura za to. Na tome počivaju UN. One su osnovane poslije Drugog svjetskog rata, uvažavajući realan odnos snaga pobjednica u Drugom svjetskom ratu, da dijele odgovornost za budućnost svijeta”, objašnjava Jevremović.

Sudeći prema Povelji Ujedinjenih nacija, teoretski postoji mogućnost izbacivanja neke zemlje koja konstantno vrši nasilje iz te organizacije, ali samo na predlog Savjeta bezbjednosti, u kome Rusija ima pravo veta.

Takođe, moguće je nekoj članici suspendovati vršenje prava i privilegija, ali ako je protiv nje Savjet bezbjednosti preduzeo preventivnu ili prinudnu akciju. Ni to u slučaju Ruske Federacije nije realno.

“Sistem je napravljen upravo tako da bi opstao u kritičnim situacijama. Jugoslavija je bila suspendovana, pa je i dalje tamo bila naša tabla i prazna klupa do 2000. godine. Pa smo mi onda dugo većali i konstultovali se sa Francuzima i pravnim odjeljenjem. Oni su očigledno pitali Amerikance i rekli da ne komplikujemo stvar i da zatražimo prijem kao novi član. I tako smo se vratili 2000. godine”, objašnjava Jevremović.

“Politički je sve moguće, a posljedice bi bile tektonske. Bio bi uništen međunarodni poredak, koji smo gradili od Drugog svetskog rata. Ko će tu odgovornost da preuzme”, dodaje bivši ambasador u UN.

Sudeći po ijrečima sagovornika “Nove”, ne stoje ni navodi Vučića da bi izbacivanjem Rusije iz Ujedinjenih nacija moglo doći i do promjene Rezolucije 1244.

Jevremović kaže da Rezolucija 1244 zapravo ne može da bude promijenjena, već samo može biti donijeta nova rezolucija koja bi nju poništila.

“Vi morate da donesete novu rezoluciju, koja će 1244 da stavi van snage. Nova bi se pozvala na tu rezoluciju, bilo bi navedeno da je ispunila zadatke, iscprela mogućnosti… To je jako teško. Prvo dobiti saglasnost da se to potegne u Savjetu bezbjednosti, drugo da se otvori pitanje Kosova – to se glasa prostom većinom. Da li će biti donijeta odluka o novoj rezoluciji, zavisi od stava stalnih članica (među kojima su Rusija i Kina, prim.aut), plus ostali”, ističe sagovornik “Nove”. novi.ba