Objavljena snimka iz nuklearke: Prestanite pucati! Ugrožavate sigurnost svijeta

Ukrajinske vlasti objavile su video iz kontrolne sobe u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koju su ruske snage zauzele kasno u četvrtak. Video snimljen u trenutku napada prikazuje unutrašnjost kontrolne sobe, a čuje se sljedeća poruka:

“Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje. Odmah prestanite pucati! Prijetite sigurnosti cijelog svijeta!

Rad nuklearne elektrane može biti poremećen. Bit će nam nemoguće to obnoviti. Ugrožavate sigurnost cijelog svijeta. Pažnja! Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje. Prestanite pucati.

Prestanite pucati na nuklearno opasno postrojenje! Pažnja! Prestanite!”

Podsjetimo, Rusi su u noći s četvrtka na petak zauzeli nuklearnu elektranu Zaporižja. Tijekom noći vidjela se i vatra, a ispostavilo se da je gorio objekt koji nema veze s reaktorima. U petak tijekom dana Rusi su poručili da nisu oni krivi za požar u elektrani – nego Ukrajinci.

Ukrajinski inspektorat za nuklearnu energiju objavio je kako sami reaktori u požaru koji je izbio nakon granatiranja nisu oštećeni. Oštećena je, kako su naveli, reaktorska komora bloka br. 1, što ne utječe na sigurnost bloka. Sustavi i elementi važni za sigurnost nuklearnih elektrana su u ispravnom stanju. Do sada nisu zabilježene promjene u statusu zračenja, stoji u priopćenju.

Uprava nuklearne elektrane Zaporižja sada radi pod prijetnjom oružjem, rekla je tvrtka koja upravlja nuklearkom, prenio je CNN.

Petro Kotin, čelnik državnog proizvođača nuklearne energije Energoatom, rekao je na Telegramu da su ruske snage “ušle na teritorij nuklearne elektrane, preuzele kontrolu nad osobljem i upravljanjem nuklearnom elektranom”.

“Uprava nuklearne elektrane radi pod prijetnjom oružjem”, rekao je Kotin. Dodao je da su zaposlenici ujutro došli obavljati svoje dužnosti te da su pušteni u elektranu.

Kotin je upozorio da, iako su reaktori sigurni, daljnji napadi mogu dovesti do “katastrofe”. novi.ba