Home Region Nuklearni fizičar s Ruđera: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro...

Nuklearni fizičar s Ruđera: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro zna

1449
0

Nuklearni fizičar s Ruđera: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro zna

Nuklearnog rata neće biti, rekao je nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković večeras u HRT-ovom središnjem Dnevniku, dodajući da bi, da Rusija lansira jednu raketu, uslijedila čitava salva iz NATO članica.

Tadić je rekao da je zgrožen ruskim granatiranjem ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, kao i svi u Hrvatskoj koji se bave nuklearnom fizikom i nuklearnom energetikom.

“Koliko treba biti glup da se naredi granatiranje nuklearke”

“Pitam se koliko treba biti glup netko u ruskim vojnim vrhovima da naredi granatiranje nuklearke. Ja sam do sada vjerovao da ljudi u ruskom general-štabu misle, ali više nisam siguran”, rekao je Tadić.

“Oni tvrde: ‘Mi smo gađali reaktore.’ Bravo, ali to nema nikakve veze. Naime, ta nuklearka je novijeg tipa, njezini reaktori su takozvani VVER model koji je vrlo sličan onome što imamo u Krškom. Svi reaktori su zaštićeni betonskim containmentom i oni zapravo artiljerijom nisu ni mogli oštetiti reaktore”, objasnio je.

“Da se nešto dogodilo, Rusi bi vjerojatno najviše naštetili sami sebi”

Tadić je rekao da je, kad su se borbe približile nuklearki, počeo proces njezinog gašenja. To je vrlo osjetljiva faza, nuklearka mora dobiti struju sa strane, dodao je.

“I ako u tom trenutku gađate uklopno postrojenje, vi zapravo onemogućavate hlađenje reaktora, što može voditi do njihovog pregrijavanja i eksploziju i Fukušimu puta 6. Ono što je najblesavije u cijeloj toj priči je da sve simulacije pokazuju da bi oblak kontaminacije zahvatio okupirani dio Donbasa i južni dio Rusije. Koliki lumen moraš biti da narediš takvo što? Naštetili bi najviše sami sebi”, rekao je Tadić.

“Ruska taktika očito je oduzimanje energetskih izvora”

Rekao je i da je odgovornost za tu nuklearku prema Ženevskoj konvenciji na okupatoru te da on mora osigurati njezin nesmetani rad.

“Što je najinteresantnije, svu štetu najviše će snositi Rusija”, dodao je Tadić.

Ustvrdio je da je ruska taktika očito oduzimanje energetskih izvora Ukrajini te da se takvim potezima ne može dobiti rat u toj zemlji.

“Nuklearnog rata neće biti. To svi znaju, pa i Putin”

Na pitanje koliko je realna opasnost od aktiviranja nuklearnog oružja, Tadić je rekao da je ta prijetnja blef, ali s puno podmuklijom crtom.

“Ta priča, koju je Putin lansirao o navodnom nuklearnom ratu, ima za svrhu to da mi u NATO članicama više mislimo o našoj mogućoj smrti u takvom nuklearnom ratu nego o ljudima koje je on pobio i žive spalio u Ukrajini. To je svrha te priče. Nuklearnog rata neće biti, on sam to jako dobro zna. Da lansira jednu raketu, uslijedila bi čitava salva iz NATO članica. To svi znaju. Jedan vrlo jeftin i, rekao bih, vrlo jadan blef”, zaključio je. novi.ba

Previous articleU jednoj rečenici Vučić slagao o Rezoluciji 1244 i o stolici Rusije u UN
Next articleUSTAĆU I REĆI ĆU MU DA SE BAVIM MAGIJAMA I DA SAM GA OMAĐIJALA! Car u strahu od Dalile i VRADŽBINA, ona sada progovorila o svemu!