Johnson: Zabrinut sam kako ćemo zaustaviti katastrofu

Britanski premijer Boris Johnson vjeruje da Vladimir Putin namjerava udvostručiti svoju invaziju na Ukrajinu jer ne vidi opciju izlaska nego namjerava nastaviti s uništavanjem.

U intervjuu za novine La Repubblica, Die Welt i El Pais, Johnson je opisao trenutak kada ga je usred noći probudila vijest o ruskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporižje u Ukrajini, rekavši da je europska sigurnost “jednako ugrožena” takvim napadom.

“Zabrinut sam kako ćemo zaustaviti katastrofu”

“Naša sigurnost je jednako uključena, jednako ugrožena takvim napadom. Sjećamo se što se dogodilo s Černobilom. Radioaktivni oblaci su se bili proširili po cijelom kontinentu, a koliko se sjećam i u Sjevernu Ameriku”, rekao je Johnson.

“Očito je da postoji rizik. Zabrinut sam kako ćemo zaustaviti katastrofu. Postoje i druga ukrajinska postrojenja i sigurno postoje druga ukrajinska radioaktivna odlagališta nuklearnog otpada”, kazao je Johnson dodajući da se treba razmotriti na koji način surađivati s ciljem sprječavanja takve katastrofe.

Rekao je da je Putin podcijenio spremnost Ukrajinaca da se bore i brane svoju zemlju, kao i predsjednika Zelenskog.

“Čini se da je Putin spreman nastaviti s uništavanjem Ukrajine”

“Putin je također podcijenio jedinstvo Zapada. Vlade svih zemalja predstavljenih za ovim stolom stvarno su radile zajedno, vrlo učinkovito, kako bi proizvele paket ekonomskih sankcija koji je imao vrlo značajan učinak na Rusiju”, dodao je. Johnson je rekao kako se čini da je Putin spreman nastaviti s “uništavanjem” Ukrajine.

“Čini mi se kao da je Vladimir Putin odlučio, i jasno je iz onoga što se događa, da se odlučio udvostručiti (uništavanje). On ne vidi izlaz iz slijepe ulice u kojoj se nalazi, osim tako da nastavi s uništavanjem i satiranjem nedužnog stanovništva u nedužnim europskim gradovima”, kazao je.

“Ne smijemo prihvatiti narativ Vladimira Putina da se radi o njegovoj borbi protiv NATO-a ili Zapada”, zaključio je. novi.ba