EU se zahvalila Komšiću zbog stava o ruskoj agresiji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je večeras sa specijalnim predstavnikom Europske Unije u BiH i šefom Delegacije Europske unije Johanom Sattlerom.

Ambasador Sattler je izrazio svoju zahvalnost u povodu stavova Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

Tom prilikom je istakao da izuzetno cijeni što se Bosne i Hercegovina putem ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku pridružila izjavama Europske unije o Ukrajini i kosponzorirala rezoluciju, te što je Bosna i Hercegovina podržala suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Europe. Sattler je naglasio kako sada nije vrijeme za političko balansiranje već zauzimanje strana na osnovama međunarodnog prava.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je civilizacijska obaveza biti na strani napadnute Ukrajine te upoznao ambasadora Sattlera o instrukciji Ministarici vanjskih poslova Biseri Turković da po pitanju agresije na Ukrajinu direktno primijenjuje odredbe Povelje UN-a, Strategije vanjske politike BiH i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču Zajedničke vanjske i sugurnosne politike EU novi.ba