4 NAJVEĆE ŽIVOTNE ZABLUDE: Ako vjerujete u OVO, nikad ništa nećete postići u životu, tvrdi dr Amen!

Neuropsihijatar dr Danijel Amen otkriva koje su to najgora ubjeđenja koja, umjesto da nas tjeraju napred, samo nas vuku u depresiju i udaljavaju od cilja.

“U dugogodišnjoj karijeri, stalno sam slušao kako ljudi govore da će ih usrećiti više novca, lijep desert, odlazak u šoping… Sve su to stvari za koje društvo želi da vjerujemo da će nas usrećiti, ali nije tako. Neuropsihijatrijska istraživanja pokazuju da će ove četiri stvari zapravo učiniti da se osjećamo još gore, guraju nas ka depresiji”, rekao je on.

1. Više stvari, više sreće

Što više imamo, zarađujemo ili stičemo, to smo srećniji, zar ne? Nestaju brige o novcu, možemo da obradujemo sebe i druge kada god poželimo, pa šta je to ako nije sreća? Velika zabluda, kaže doktor. “Ovdje moramo razmotriti princip hedonističke adaptacije. Što više zadovoljstva mozak dobija, to ga više traži. Navikava se na određeno stanje zadovoljenosti i njegovi ‘apetiti’ samo rastu, što znači da mu je potrebno više zadovoljstva da bi postigao osnovni osećaj zasićenosti. Na isti način deluje i zavisnost, recimo, zavisniku je potrebno sve više kokaina da bi dobio onaj osnovni osjećaj. Konstantno takvo stanje umara centar za zadovoljstvo u mozgu, što može da dovede do depresije. I vidio sam mnoštvo takvih slučajeva među profesionalnim glumcima, sportistima i muzičarima”, rekao je on.

2. Novac nas čini srećnim

“Postoji malo istine u ovome, ali je u jednoj studiji u Americi utvrđeno da postoji tačna količina nakon koje prestaje da važi ovaj osjećaj. Amerikanac prestaje da bude srećan zbog novca čim počne da zarađuje 75.000 dolara godišnje. I svako koga pitate reći će vam da će biti srećan kada bude imao dva do deset puta više novca nego sada”, rekao je on.

3. Popij malo, da se oraspoložiš

Kokteli, vino, pivo, možda nam daju brzinsko dobro raspoloženje ako se umjereno konzumiraju, ali dugoročno pogubno utiču na mozak. Jedno istraživanje je pokazalo da se mozak smanjuje od konstantne upotrebe alkohola, a pošto on utiče na našu sposobnost donošenja odluka, dovodi u opasnost naše veze, karijeru i zdravlje.

4. Šećer nas čini srećnim

Da li ste nekada pojeli kockicu čokolade, pa osjetili zadovoljstvo i bar na trenutak zaboravili nešto što vas muči? I šećer može da omogući trenutni osjećaj sreće, ali dugoročno uništava mentalno zdravlje. Prekomjerna konzumacija šećera dovodi do stalnih upala, dijabetesa, gojaznosti, čitavog niza loših procesa u tijelu i bolesti, pa i depresije. novi.ba