ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BELOG LUKA! Ako vidite klice na njemu NIKAKO ne bacajte ovo čudo prirode

Beli luk pored aromatičnog dejstva ima i niz zdravstvenih benefita znog kojih bi trebalo da se bar u nekom obliku nađe na našem meniju.

Malo korenasto povrće pripada rodu luka Allium i nalazi se među najstarijim poznatim hortikulturnim kulturama. Istraživanja kažu da su ga koristili još Vavilonci pre 4.500 godina i Kinezi pre 2.000 godina. Njegov odličan ukus i svestranost učinili su ga osnovnim sastojkom u većini kuhinja širom sveta.

Čuvanje belog luka:

Lukovice belog luka mogu da traju i do osam nedelja kada se pravilno skladište. Jednostavno je, držite ih na hladnom i tamnom mestu. Ukoliko primetite klice to ne znači da treba da ga bacite, samo se pobrinite da uklonite sve zelene izdanke pre upotreb.

Zdravstvene prednosti belog luka:

Osim što daje izvrstan ukus brojnim receptima, beli luk takođe nudi neke neverovatno zdrave prednosti.

Beli luk i hranljive materije:

Beli luk obezbeđuje impresivan broj i količinu hranljivih materija u odnosu na nizak broj kalorija, što ga čini hranljivim sastojkom. Konzumacijom belog luka unosite mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i još mnogo toga.

Beli luk pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja:

Značajna istraživanja su otkrila da beli luk igra ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, naime snižavanjem visokog krvnog pritiska i regulisanjem nivoa holesterola

Snažan antioksidans:

Beli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale. Beli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida, otkriveno je da adrži više od 20 polifenolnih jedinjenja. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom.

Beli luk ima antifungalna i antibakterijska svojstva:

Beli luk ima potencijal da zaštiti od virusa, bakterija i gljivica, velikim delom zahvaljujući alicinu. Istraživači su pretpostavili da određena jedinjenja iz belog luka deluju na sprečavanje štetnih spoljašnjih mikroorganizama da napadaju zdrave ćelije, kao i da ometaju njihovu sposobnost rasta. (espreso.co.rs)