Ukrajinski ambasador u Srbiji: Svaki okupator dobit će metak u glavu

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič izjavio je, gostujući na srpskoj TV Prvoj, da će “svaki okupator u Ukrajini dobiti metak u glavu”. Na pitanje je li Ukrajina prepuštena sama sebi, veleposlanik je rekao da “što se duže Ukrajina bori, jača je podrška” međunarodne zajednice.

On je naveo da Ukrajina nema drugog izbora osim da se bori i da neće odustati jer bi to značilo “genocid nad ukrajinskim narodom”.

“Važno je da osjećamo solidarnost cijelog svijeta”, rekao je Aleksandrovič, navodeći da Ukrajina nije članica NATO-a i da, kako je rekao, nažalost ne može dobiti vojnu potporu tog saveza.

“Bez ruske agresije od prije 8 godina Ukrajina ne bi ni htjela ući u NATO.”

On je naveo da je Ukrajina željela ostati vojno neutralna, ali da je politika ruskog predsjednika Vladimira Putina utjecala na težnje Kijeva da uđe u NATO.

Ukrajina “neće ući u NATO sada, ne zbog agresije, nego zbog dodatnih reformi koje treba provesti… nije realistično”, rekao je veleposlanik i ponovio da bez ruske agresije od prije osam godina zemlja ne bi ni htjela ući u NATO i da je bila vojno neutralna. novi.ba