RIJEŠITE SE BUĐI NA NAJEFIKASNIJI NAČIN: Treba vam samo 2 sastojka koja imate u kući

Svako ko se barem jednom u životu pokušao riješiti vlage u kući ili stanu zna da je to mukotrpan posao. Vlaga sa sobom nosi niz neprijatnih pojava poput tamnih mrlja na zidovima, ustajalog mirisa u domu, ali i na odjeći. Život sa vlagom može uzrokovati i vrlo ozbiljne probleme sa zdravljem – jača simptome bolesti kao što su reuma i astma, a cijelu porodicu čini podložnom prehladama.

Kako životni prostor ponovno učiniti zdravim?

Suzbijanje suvišne vlage u stanu ili kući nerijetko zahtjeva ozbiljne građevinske zahvate, međutim, postoje načini da se problem reši puno jednostavnije i jeftinije. Jedno od najvažnijih pravila prilikom uklanjanja buđi jeste sprječavanje formiranja vlage.

Vlagu i njeno nakupljanje u stambenim prostorima, u normalnim uslovima, možemo spriječiti zagrejavanjem i luftiranjem budući da se kondenzacija najčešće događa na mestima i u prostorima sa slabom ventilacijom.

Često se javlja i na mestima gde dolazi do velike razlike u temperaturi između zida ili poda i spoljašnjeg vazduha (obično na severnoj ili istočnoj strani) ili oko toplotnih mostova. Preporuka je svakako bolja ventilacija i grejanje pogođenog prostora. Takođe, namještaj je potrebno odmaknuti od zidova kako bi vazduh mogao cirkulisati.

Vjerovatno ste čuli brojne priče o skupocjenim aparatima koji jedini mogu da reše problem na vašem zidu, što je donekle i tačno, jer je funkcija izvlačenja vlažnosti iz zidova i te kako poželjna u borbi protiv ovog problema. Ipak, mnogi odmah odustanu kada vide cenu takvih aparata i potraže druge načine.

Kako ukloniti buđ Hidrogen peroksidom:

Možda niste znali, ali Hidrogen peroksid je višenamjenski proizvod. Pored toga što je poželjan u čovekovoj higijeni i poznato je kakva dejstva tu ima, ovaj farmacijski proizvod možete koristiti i za higijenu kuće. Efikasno djeluje u otklanjanju prljavšine sa pločica i radnih kuhinjskih površina, ali takođe ima veliku primenu i kada je otklanjanje buđi u pitanju.

Možete ga koristiti tako što ćete ga sipati u praznu bocu nekog već iskorišćenog spreja za prozore ili drugog rasprašivača (dakle, poželjno je da ima pumpicu, zbog prskanja po zidu), a zatim isprskati po površini zida na kojoj se nalazi buđ. Sačekajte nekoliko minuta (10-15 min), a zatim četkom za ribanje, kuhinjskom žicom ili krpom obrišite površinu (neki rublji predmet je poželjniji više od krpe).

Belo sirće i soda bikarbona:

Bijelo sirće nije proizvod namijenjen samo kuhinji i salatama! Može se takođe koristiti za otklanjanje buđi za zidnih površina. Njegovo dejstvo je efikasno, jer ubija čak i do 80% svih bakterija skupljenih na zidu. Možete ga koristiti na dva načina:

U kombinaciji sa sodom bikarbonom. U posudu u koju ste prethodno stavili sodu bikarbonu nalijte belo sirće, promiješajte kašikom, a zatim postepeno dodajte još sode bikarbone. Smesa treba da izgleda kašasto ili malo ređe od paste za zube. Zatim smesu nanesite na površinu na kojoj se nalazi buđ i nakon pola sata skinite smjesu (turpijom, kuhinjskom žicom);

Bijelo sirće bez sobe bikarbone. Postupak je sličan kao sa hidrogenom – sipajte sirće u neki rasprašivač, a onda poprskajte površinu na kojoj se nalazi buđ, te nakon 15-ak minuta obrišite.

Kako ukloniti buđ eteričnim uljima:

Ovo je najprirodniji način za uklanjanje buđi sa zidova, ali verovatno i najkratkotrajniji. Ukoliko se odlučite za ovaj način rešavanja ovog problema, potupak ponavljajte više puta (svakog ili svakog drugog dana).

Savjetujemo da to bude ulje eukaliptusa, čajevca ili semena grejpfruta, jer ona imaju antibakterijska svojstva. Postupak za korišćenje svakog od ovih ulja je identičan, a možete i sami eksperimentisati.

Uglavnom, savjetujemo da ulje za koje se odlučite pomešate sa al*oholom ili vodom, a možete i sve zajedno (ulje, voda, al*ohol), zatim promućkate i pomoću rasprašivača nanesete na dio zida gdje se buđ nalazi.

Provjetravajte prostorije u kojima ima buđi:

Trebalo bi da ovo bude imperativ za svaki dom. Ukoliko je jedan od razloga za nastanak buđi i to što ne provetravate dovoljno prostorije, onda je to i jedan od načina da isti problem riješite ili spriječite.

Dovoljno provetravanje znači svakodnevno! Podjednako je važno otvarati prozore u kuhinji u kojoj se redovno kuva, kao i u kupatilu, ali i u sobama. Isparavanja koja potiču na razne načine ne doprinose samo zagušljivosti doma, već i ubrzavaju pojavu vlage i buđi u domu.

Stoga je neophodno da prozori budu širom otvoreni barem 10 do 15 minuta dnevno, ali i više. Kao što vidite rješenje problema zvanog „Kako ukloniti buđ?“ nije nimalo jednostavno. Primjenom ovih savjeta nadamo se da ćete uspjeti da dugoročno prevaziđete ovu neprijatnu i nezdravu pojavu, ali uvek imajte na umu i o dubljim problemima koji su je uzrokovali, kako se buđ ne bi ponovo vratila u vaš dom. (novi.ba)