Home Magazin Zdravlje VIŠE NIKAD NEĆETE ZAPALITI UZ KAFU: Upozorili kakva UŽASNA stvar se tada...

VIŠE NIKAD NEĆETE ZAPALITI UZ KAFU: Upozorili kakva UŽASNA stvar se tada desi

615
0

VIŠE NIKAD NEĆETE ZAPALITI UZ KAFU: Upozorili kakva UŽASNA stvar se tada desi

Kada se tako osećate, nije čudo što ne možete da zaspite”, kaže nutricionista Rob M. van Dam sa singapurskog univerziteta

Evo kako ova kombinacija utiče na naše telo.

O pozitivnom, ali i štetnom uticaju kafe na zdravlje vode se brojne polemike. Neki smatraju da u umerenoj količini blagotvorno deluje na organizam, druge studije, pak, sugerišu da prekomeran unos može izazvati brojne zdravstvene probleme, a najčešće se ne savetuje da se pije pred spavanje jer može izazvati nesanicu i razdražljivost.

“Ljudi različito reaguju na kofein, glavni sastojak ovog napitka. Ako imate ubrzan rad srca i ili ste odjednom uznemirenu, to može biti znak da ste pretjerali sa unosom kafe. Kada se tako osećate, nije čudo što ne možete da zaspite”, kaže nutricionista Rob M. van Dam sa singapurskog univerziteta.

A šta de dešava kada uz kafu zapalite i cigaretu?

Prema stručnjaku, svaka osoba treba da prati koliko kofeina popije u toku dana i kako se oseća. Način života i navike su takođe važni.

“Na primer, kod pušača kofein se prerađuje otprilike dvostruko brže. To znači da ako pušite, velika je verovatnoća da na san neće uticati ako kafu popijete kasnije uveče. Genetika takođe igra veliku ulogu u metabolizmu kofeina”, upozorava Van Dam.

Na primer, prema normama prihvaćenim u SAD, ne preporučuje se konzumiranje više od 400 miligrama kofeina dnevno, odnosno oko četiri šolje. Ljekari ne preporučuju ispijanje više od 200 miligrama kafe odjednom.

“Istina je, kofein okrepljuje. Ali razmislite, da li vam je potreban? Ako nema razloga da pijete kafu, onda ne bi ni trebalo”, kaže stručnjak.

“Čak i ako vam se sviđa njen ukus, uvek možete da izmete kafu bez kofeina. Ona vam neće uticati na san, naprotiv – od nje će biti samo bolji”, tvrdi nutricionista. (espreso.co.rs)

Previous articleBIIRATE KUĆNE POMOĆNICE ZA ŽENE, PA SE ONDA ŠVALERIŠETE! Jovana Jeremić bacila sve u TRANS novom izjavom, evo šta je sve rekla!
Next article8 ZNAKOVA DA SE DEBLJATE ZBOG ŠTITNE ŽLIJEZDE: Signal broj 3 svi zanemaruju, a TIJELO VAS OVAKO UPOZORAVA