NAJBOLJI BOSANSKI RECEPT ZA SARMU S KISELIM KUPUSOM: Ovo je savršen omjer riže i mesa, recept koji uspijeva i početnicima

Sarme najčešće pripremaju u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj i Ukrajini, ali uglavnom s različitim receptima. U Gruziji i Armeniji isto ili slično jelo naziva se “dolma”.

Današnji recept je o našoj sarmi, sarmi u listovima kiselog kupusa. Pa počnimo…

Sastojci:

2 glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
300 g riže
150 g suhog mesa
2 mrkve
1 mala glavica luka
vegeta
biber
so

Zaprška:

50 ml ulja
1 supena kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike

Priprema:

Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus je uglavnom dovoljno slan).

Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljene šerpe. Na svaki list kupusa staviti supenu kašiku punjenja. Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.

Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi. Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira. Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu sat vremena.

Nakon sat vremena, napraviti zapršku.U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije. Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.

Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još sat vremena na najnižoj temperaturi.
Veoma čest slučaj je da se isti sastav stavlja u malinovo i grožđano lišće, ili list raštike, te se dobija jelo koje podsjeća na sarmu, što je zapravo drugo bosanskohercegovačko jelo, poznatije kao japrak, o kome će da bude riječi u nekom od narednih recepata.

Prijatno vam svakako. novi.ba

Odgovori