Vučić o posjeti Srebrenici: Jedini trenutak kada sam pognuo glavu!

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u intervjuu za Prva TV govorio je o posjeti Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida u Srebrenici.

– Pognuo sam glavu i to je bio jedini trenutak kada sam pognuo glavu iako sam prisustvovao nečemu što je bilo gore od najgoreg linča. Potrebno je da pokažemo pijetet i poštovanje prema žrtvama – kazao je Vučić.

On je rekao da je to postao jezik i politička matrica za napad na Srbiju.

– Otiđite na bilo koji sarajevski portal, vidjet ćete po hiljadu puta “genocidna Srbija”, “četnici”… To je mnogo opasnije nego što ćete da vidite desetak grafita. To što se zbiva na internetu je 1000 puta opasnije od toga što ćete vidjeti na nekoj tarabi. Mi ni poslije 30 godina nismo to uspjeli da prevaziđemo i da pokazujemo elementarno poštovanje prema drugima – dodao je Vučić.

Kako je naveo, “čak i oni govore o višestruko većem broju stradalih u Jasenovcu nego u Srebrenici, ja to smatram jezivim zločinom, sve ostalo su pravne formulacije”.

– Neko misli ako kaže genocid postoji poštovanje, ako ne kaže nema poštovanja, a zapravo je stvar u političkim posljedicama. Nemojte da nam pričate jedno, a da je u pozadini nešto drugo. Jedna moja riječ bi mogla skupo da košta našu zemlju i u politici i pravno i na svaki drugi način. Ne mogu da podnesem ni autošovinizam, za nas je važno da pokazujemo poštovanje prema bošnjačkim žrtvama – rekao je Vučić. novi.ba/Avaz

Odgovori