LJEKAR OTKRIO 5 NAMIRNICA KOJE TRUJU CRIJEVA: Jedemo ih svakog dana, a razaraju nam organe i izazivaju ove bolesti

Postoje namirnice koje koristimo svakodnevno a koje mogu da “otruju” crijeva, a da toga nismo ni svjesni. O ovoj hrani detaljno govorio njemački ljekar Tomas Friling. Glavna opasnost po zdravlje probavnog trakta je šećer. Pretjerana konzumacija ove namirnice može da izazove razmnožavanje štetnih mikroorganizama i izumiranje korisnih mikroba u crijevima.

Još jedan neprijatelj crijeva je kobasica, tačnije suhomesnati proizvodi, koji sadrže kancerogene supstance. Osim toga, majonez, margarin i svinjska mast takođe se smatraju štetnim za digestivni trakt, napomenuo je doktor. On je napomenuo i da je sendvič sa kobasicom jedan od najomiljenijih opcija za doručak, ali ova hrana je opasna za crijeva i stomak. Česta konzumacija sendviča povećava opterećenje pankreasa.

Friling je preporučio da ujutru popijete jednu čašu vode na prazan stomak kako biste pokrenuli funkciju prerade hrane i poboljšali rad digestivnog trakta. Da biste održali zdravlje crijeva, uključite bobičasto voće i mahunarke u ishranu. Ovo voće i povrće zasićuje tijelo vlaknima, antioksidansima i vitaminima koji sprječavaju upale. novi.ba/MONDO

Odgovori