Jeftinije gorivo u Srbiji: Evo kakva je razlika u cijeni dizel i benzin u odnosu na BiH!

Vlada Srbije je donijela uredbu o ograničenju cijena euro dizela i evro premijuma, a primenjuje se od danas. Već od ponoći cijena dizela će biti niža za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara.

Uredbom je definisano da maloprodajne cijene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i da se slobodno formiraju na tržištu, ali ima izvjesnih nedoumica, prenose srbijanski mediji.

Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata Euro dizel i Euro premijum BMB 95 iznosi 179 (2.97 KM), odnosno 171 dinar (2,83 KM) po litru. Podsjetimo, gorivo u Srbiji ponovo je poskupjelo u novoj godini, pa je cijena za pojedina goriva otišla i do 187 dinara po litru.

Kada je riječ o regionu, Srbija spada u red zemalja gdje je cijena najviša, pa vozači sa zapada Srbije nerijetko gorivo toče u Bosni i Hercegovini.

Podsjetim, vozače u Bosni i Hercegovini sredinom sedmice ne benzinskim pumpama su dočekale nove cijene goriva, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

Gorivo je u Federaciji BiH poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru. Tako da sada cijene na bezinskim pumpama U FBiH iznose:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,36 do 2,61 KM/litru;

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,31 do 2,66 KM/litru.

Kako smo saznali iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS, litar BMB 95 u ovom bh. entitetu trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera. Radiosarajevo.ba

Odgovori