Šta je problem kod parkiranja preko visokih ivičnjaka

Ako redovno automobilom prelazite preko oštrih i visokih ivičnjaka, rizikujete skupa oštećenja. Svima se dešava da žele što prije da se parkiraju, pa situacije da takoreći naletimo na visok ivičnjak i udarimo gumu nisu rijetkost. Takođe, retko ko u takvim trenucima pomišlja na svoju bezbjednost, koja uostalom zavisi od stanja šasije i točkova.

Visoki ivičnjaci prvo uništavaju pneumatike, a iako vam se na prvi pogled učini da je guma sasvim u redu, opasnost se krije unutar nje.

Žice, odnosno žičana ojačanja unutar same gume tako mogu da se iskrive ili čak puknu. Pri velikim brzinama guma se giba šta izaziva njeno grijanje. Ovo je uobičajena pojava, međutim, kada sa tako zagrijanom gumom naletite na oštar i visok ivičnjak, usljed pucanja žice unutar nje, formira se tzv. klobuh. Ovo oštećenje na gumi je idealan preduslov da ona pukne.

Kad udarimo u visok ivičnjak, tada volan i trap vozila često trpe (sistemi upravljanja i oslanjanja). Da smo nešto oštetili govori nam upravljač koji više ne stoji ravno kada vozimo pravo, pa zapravo moramo da ga držimo nalevo ili nadesno kako bismo držali pravac.

Još jedan od simptoma je i kada automobil vuče u jednu stranu. U najbezbolnijem slučaju, slijedi centriranje trapa, a nerijetko se iskrive spone, a nekad i ramena mogu da puknu. Osim navedenog, ivičnjaci lako mogu uništiti i felne.

Najveći problem u ovim situacijama je taj što mnogi vozači misle da ako se oštećenje ne vidi golim okom da ga u stvari ni nema. Ukoliko bilo šta posumnjate, idite kod vulkanizera ili u servis. A najbolji lijek je da kada ste u mogućnosti izbjegavate visoke i oštre ivičnjake, a ako baš ne možete onda se parkirajte vrlo polako. haber.ba

Odgovori