Home Magazin Zdravlje Biljka koja pobjeđuje anemiju, a njen sok odličan i protiv peruti

Biljka koja pobjeđuje anemiju, a njen sok odličan i protiv peruti

347
0

Biljka koja pobjeđuje anemiju, a njen sok odličan i protiv peruti

Gastroenterolog Vojislav Perišić je u jutarnjem programu TV Prva istakao da idealna biljka koja može da vam pomogne u borbi sa anemijom jeste kopriva.

“Monasi u jednom udaljenom manastiru kada idu na zimski boravak tamo ponesu samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku. I to je potpuno dovoljno. Monasi u principu pate od anemije, jer ne jedu meso. A zašto nemaju anemiju? Zbog koprive”, započeo je svoje izlaganje Perišić.

“Kopriva je jedina biljka koja ima vrlo visoki procenat gvožđa u sebi, ali je apsorpcija veoma velika”, rekao je i doda da se iz špinata, blitve ili zelja apsorbuje samo šest odsto gvožđa, a iz koprive 30 odsto, pogotovo ako se konzumira zajedno s mesom.

Kopriva je bogata vitaminom C, beta-karotenom, kao i manganom, pa pomaže i u prevenciji demencije.

Kako spremati i konzumirati?

Perišić kaže da koprivu treba jesti dva puta, a najbolje je da je pripremate tako što ćete prvo propržiti luk, a posebno blanširati koprivu. Potom treba sjediniti luk i koprivu, dodati vodu i kuvati još pola sata, a potom i dodati ostale željene sastojke.

Prije nego što se servira, staviti malo i kisele pavlake. Profesor je istakao da se može piti i sok od koprive, koji iako sadrži manje gvožđa, dobar je saveznik u protiv peruti, prenosi B92. haber.ba

Previous articleNAPITAK ZA IMUNITET U KOJI SE NOVAK ĐOKOVIĆ KUNE! Ne počinje JUTRO bez njega – pun je VITAMINA, evo kako da ga napravite
Next articleBol u donjem dijelu stomaka – svi ženski razlozi!