Home Magazin Zanimljivosti ŠTA ZAPRAVO ZNAČE IZRAZI “KEVA” I “ĆALE”: Saznajte da li su pogrdni

ŠTA ZAPRAVO ZNAČE IZRAZI “KEVA” I “ĆALE”: Saznajte da li su pogrdni

3102
0

ŠTA ZAPRAVO ZNAČE IZRAZI “KEVA” I “ĆALE”: Saznajte da li su pogrdni

Izrazi “ćale” i “keva” često se mogu čuti u žargonskom oslovljavanju roditelja. Nazivi i jesu pomalo dio “uličnog” govora, međutim, primijetno je da se često upotrebljavaju kada među osobama postoji visok stepen bliskosti.

Čak je i čuveni Momo Kapor posvetio cijeli jedan esej objašnjavajući psihologiju “ćaleta” pravog domaćina, koji je ujedno i najbolji ortak i autoritet koga se plaše. Sa druge strane, mame su se često ljutile kada bi, u periodu puberteta njihovih miljenika i miljenica, postajale keve.

Dugo se mislilo i da ovaj naziv nosi pogrdno i uvredljivo značenje, međutim, istina je potpuno drugačija. Ovaj žargonski izraz, koji se odomaćio u srpskom jeziku, predstavlja izvrnutu interpretaciju riječi “nekev” koja je u jeziku dorćolskih Jevreja Sefarda označavala majku.

Nažalost, ova jedinstvena etnička zajednica, koja je vijekovima živjela na Dorćolu i tu ostavila dubok trag u kulturi Srbije u brojnim oblastima, potpuno je nestala, a uspomena na njih sačuvana je i kroz ovaj legendarni izraz.

Riječ ćale, sa druge strane, nastala je kao skraćenica od “ćaća”, koji je karakterističan naziv za oca na “zapadnoj strani”,piše Kurir. haber.ba

Previous articleNE MORAM NIŠTA DA JURIM! Ceca Ražnatović ovako je pričala malo pre RASKIDA sa Srejovićem, nije htela da stane na ludi kamen!
Next articleSLOBA ZAKAZAO TAJNO VJENČANJE SA JELENOM! Poznat datum svadbe, pevač izabrao POSEBAN DATUM, evo kad staje drugi put na ludi kamen!