Home Magazin Zdravlje NIKAKO NE BACAJTE VODU U KOJOJ KUVATE HRANU: Evo i zbog čega

NIKAKO NE BACAJTE VODU U KOJOJ KUVATE HRANU: Evo i zbog čega

556
0

NIKAKO NE BACAJTE VODU U KOJOJ KUVATE HRANU: Evo i zbog čega

Kada prokuvate hranu poput testenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi

Osim što biljke ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljen dioksid u kiseonik poboljšavaju kvalitet vazduha, a dokazano je i da prisutnost biljaka pozitivno utiče na dojam i osećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

Kako bi i dalje imali ove blagodati od svojih biljaka, potrebno ih je tokom zime i dohranjivati. Umesto đubriva, razmislite o ostaloj vodi u kojoj ste kuvali povrće, krompire ili testeninu. Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savet u East River Nurseryju, malo vode za kuvanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasijaju u punom sjaju.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranjive sastojke koje se ispuštaju iz hrane tokom kuvanja, a ovisno o tome šta jedete, mogli biste na kraju da zalijete svoje biljke vrlo cenjenim fosforom, azotom i kalcijumom.

Kada prokuvate hranu poput testenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi. Zato, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo preko potrebnog đubriva iz hranjivih tvari u vodi, piše Lifehacker.

Na ovaj način smanjujete trošak na đubriva za biljke, a usput i maksimalno iskoristite sve što ste skuvali. Ovisno o tome koliko biljaka imate, moglo biste dosta da uštedite. Samo pazite da potpuno ohladite vodu pre nego što njome zalijete svoje biljke. (espreso.co.rs)

 

Previous articleDA LI VAM SE GRČE PRSTI NA STOPALIMA? Evo na šta vas to upozorava, može biti znak većih problema
Next articleEVO KAKO DA IZBACITE VIŠAK VODE IZ TIJELA: Noge vam više neće biti natečene, evo šta trebate uraditi