NIKAKO NE BACAJTE VODU U KOJOJ KUVATE HRANU: Evo i zbog čega

Kada prokuvate hranu poput testenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi

Osim što biljke ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljen dioksid u kiseonik poboljšavaju kvalitet vazduha, a dokazano je i da prisutnost biljaka pozitivno utiče na dojam i osećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

Kako bi i dalje imali ove blagodati od svojih biljaka, potrebno ih je tokom zime i dohranjivati. Umesto đubriva, razmislite o ostaloj vodi u kojoj ste kuvali povrće, krompire ili testeninu. Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savet u East River Nurseryju, malo vode za kuvanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasijaju u punom sjaju.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranjive sastojke koje se ispuštaju iz hrane tokom kuvanja, a ovisno o tome šta jedete, mogli biste na kraju da zalijete svoje biljke vrlo cenjenim fosforom, azotom i kalcijumom.

Kada prokuvate hranu poput testenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi. Zato, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo preko potrebnog đubriva iz hranjivih tvari u vodi, piše Lifehacker.

Na ovaj način smanjujete trošak na đubriva za biljke, a usput i maksimalno iskoristite sve što ste skuvali. Ovisno o tome koliko biljaka imate, moglo biste dosta da uštedite. Samo pazite da potpuno ohladite vodu pre nego što njome zalijete svoje biljke. (espreso.co.rs)

 

Odgovori