SVE VIŠE LJUDI STRADA U KUPATILIMA! Ova 4 jednostavna pravila vam mogu spasiti život!

Pozovite električara koji će provjeriti da li su termometar koji reguliše temperaturu u bojleru, ali i sigurnosni ventil koji propušta paru u redu.

Evo šta kažu stručnjaci – koje korake treba da preduzmemo da nam kupatilo ne postane “zamka smrti”.

PROVJERITE BOJLER

Pozovite električara koji će provjeriti da li su termometar koji reguliše temperaturu u bojleru, ali i sigurnosni ventil koji propušta paru u redu. Ako je bojler pun pare, tj. ako ventil ne funkcioniše – prijeti eksplozija bojlera.

LOŠE UZEMLJENJE?

Najčešći problem kod nesreća u kupatilu su stare instalacije kod kojih nije dobro uzemljenje. Kod starih instalacija kada grijač “probije” tj. izgori, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da “iskoči”, pa onda jedini provodnik postaje tijelo koje se nalazi u kadi. I tada nastane strujni udar od koga stradaju ljudi.

OPREZNO S FENOM

Prema savjetima električara, fen ne smijete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

ISKLJUČUJTE GRIJALICU DOK SE TUŠIRATE!

Nikako ne uključujte grijalicu ili bojler tokom tuširanja, jer postoji opasnost da se dogodi kratak spoj između njih! haber.ba

 

Odgovori