SVI POMISLE NA ŽGARAVICU, A RIJEČ JE O SIMPTOMU TEŠKIH BOLESTI: Ljekari upozorili – “Ugroženi ste ako je OVO vaša kilaža!”

Postoje mnogi simptomi gojaznosti koje mnogi zanemaruju, a u nastavku saznajte kada je vrijeme da se obratite ljekaru!

Gojaznost nije samo stvar estetike, već može izazvati i značajne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i određeni karcinomi. Zdravlje je upravo razlog zbog kojeg bi trebalo da vodimo računa o svojoj kilaži, a prema podacima Istraživanja zdravlja stanovnika Srbije, sve je više gojaznih.

Stručnjaci u Americi pozabavili su se ovom temom i upozorili na znake i simptome zahvaljujući kojima možete biti sigurni da ste gojazni.

Ko se smatra gojaznim?

“Ono što gledamo da bismo utvrdili da li je neko gojazan je indeks tjelesne mase. Normalan opseg je od 18 do 25, a ukoliko neko ima indeks tjelesne mase preko 30, smatra se gojaznim i postoji rizik od razvoja zdravstvenih problema zbog težine”, objasnio je doktor Mir Ali, hirurg i direktor “MemorialCare” hirurškog centra za mršavljenje u Americi.

Simptomi gojaznosti:

pojačano znojenje
umor i nedostatak energije
bol u zglobovima i leđima
otežano disanje, kratak dah
problemi sa spavanjem, uključujući pojačano hrkanje
teškoće sa fizičkom aktivnošću
simptomi dijabetesa koji mogu uključivati pojačan apetit i mokrenje
simptomi visokog krvnog pritiska koji mogu uključivati glavobolje

Strije

“Strije, koje se obično razvijaju na stomaku, grudima, zadnjici ili butinama, česta su pojava sa naglim i brzim povećanjem tjelesne težine. Tokom trudnoće, ova pojava na koži je sasvim normalna i česta, ali ukoliko se ne radi o drugom stanju, može biti znak gojaznosti. Dok neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za ovo stanje, smatra se da su stres i hormonski faktori neki od razloga zašto se gojaznost razvija”, navodi doktor Šadi Vahdat.

Osip

“Imati osip u kožnim naborima, pregibima, pazuhu, preponama ili bilo kom drugom mjestu gdje dvije površine kože dolaze u kontakt, može biti znak prevelike težine” objašnjava dr Vahdat.

“Iako pojava osipa i lista razloga za to može biti dugačka, uvijek je najbolje posetiti svog dermatologa za dalju procjenu. Liječenje može uključivati bilo šta, od lokalnog tretmana do sistemskog pristupa ako je povezan sa osnovnim zdravstvenim stanjem”.

Hrkanje

“Ako vaši ukućani uvek komentarišu vaše glasno hrkanje, dahtanje ili još gore – kratke epizode ​​​​u kojima prestajete da dišete tokom sna, postoji velika šansa da patite od opstruktivne apneje u snu: potencijalno opasnog poremećaja spavanja koji nastaje zbog opuštanja mišića grla i opstrukcije disajnih puteva. Nažalost, rizik od ovog stanja se povećava šest puta na svakih 10% povećanja težine i ako se ne liječi, može dovesti do većeg rizika od srčanih oboljenja, gubitka pamćenja, umora tokom dana i dijabetesa tipa 2”, navodi dr Vahdat.

Refluks kiseline

Ponavljajući refluks kiseline (kiseli ukus u ustima), može biti pokazatelj pretjerane težine stomaka. Naravno, postoje brojni drugi uzroci refluksa kiseline, pa ako patite od njih, razgovarajte sa svojim ljekarom da vam pomogne da identifikujete tačan uzrok. Važno je napomenuti da su mnogi čuli za gorušicu, čak su je i iskusili, ali rijetko ko pomisli na refluks kiseline.

Prekomjerna težina stomaka

“Imati određenu količinu masti u tijelu je apsolutno normalno i neophodno, jer nam mast obezbeđuje esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može samo da proizvede. Takođe nam pomaže da apsorbujemo i skladištimo vitamine rastvorljive u mastima kao što su A, K, E i D. Međutim, postoji velika razlika između naših masti na butinama, nogama i rukama i onih oko stomaka. Višak abdominalne masti (u predelu struka), može biti pokazatelj povećane visceralne masti, što je mast koja se taloži oko vitalnih organa, poput našeg srca, pankreasa i jetre. Povećano taloženje masnog tkiva oko ovih organa, povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, hipertrigliceridemije i mnogih drugih teških zdravstvenih stanja”, navode stručnjaci.

Znojenje više nego obično

“Znojenje od hodanja uz stepenice nije normalno. Pokušajte da vježbate najmanje 15 minuta tri puta nedeljno da vidite da li ovo pomaže”, kaže dr Pri Henis. novi.ba/MONDO

Odgovori