Brzi test zdravlja: Dlanovi i šake otkrivaju u kakvom je stanju vaš organizam

Ruke mogu da otkriju mnogo toga kada je naše zdravlje u pitanju. Različite senzacije na našim dlanovima i prstima mogu da ukazuju na probleme u drugim dijelovima tijela, a ove znakove upozorenja ne bi trebalo da ignorišete.

Sljedeći simptomi mogu biti uzrokovani specifičnim bolestima ili nedostatkom nutrijenata u organizmu. Da li možda prepoznajete neki kod sebe?

1. Nedostatak vitamina – Ako osjetite peckanje ili štipanje u rukama, to može da ukazuje da ne unosite dovoljno vitamina B1, B6, B12 i E. Jedini način da sa sigurnošću utvrditi da li patite od nedostatka vitamina jeste test krvi. Ako je test pozitivan, doktor će vam prepisati odgovarajuće suplemente vitamina.

2. Problemi sa cirkulacijom – Utrnulost prstiju na desnoj ruci može biti simptom uklještenog nerva, ali i znak kardiovaskularne bolesti.

3. Dijabetes – Peckanje koje počinje u stopalima i širi se ka rukama može biti znak dijabetesa. Razlog je loša cirkulacija koja dovodi do oštećenja nervnih završetaka.

4. Iscrpljenost – Ako konstantno dižete teške predmete ili držite zglob u neudobnom položaju, vršite ogroman pritisak na osjetljive nerve blizu površine kože. Ovo može da dovede do osjećaja peckanja ili štipanja u prstima. Važno je da odmarate ruke, kao i da dovoljno spavate i smanjite nivo stresa.

5. Problemi sa kičmom – Oštećenja kičme dovode do problema sa nervnim putevima, što rezultira simptomima koji se javljaju na rukama. Ovaj problem možete rešiti jačanjem mišića leđa jogom ili plivanjem. Pokušavajte da ne ostajete previše u sjedećem položaju.

6. Sindrom karpalnog tunela – Mnogi ljudi imaju osjećaj treperenja il peckanja u rukama kada legnu i odmaraju zglobove. Ovo dovodi do utrnulosti i bola i ukazuje da su određeni nervi u ruci oštećeni i da im je potreban odgovarajući medicinski tretman. Ako imate ove simptome, posjetite ljekara što prije kako biste izbjegli trajno oštećenje.

7. Birgerova bolest – Ako su vam prsti ukočeni i bijele ili čak plave boje, možda patite od Birgerove bolesti. Ovo stanje dovodi do upale malih i srednjih krvnih sudova. Najčešće je rezultat prekomjernog pušenja, a u ekstremnim slučajevima zahtjeva amputaciju ekstremiteta ako bolesnik ne prestane da puši.

Kao što vidite, naše ruke su centar za rano upozoravanje naših tijela i trebalo bi da obratimo pažnju na signale koje nam šalju. Ako primetite nešto od ovih simptoma, posavjetujte se sa doktorom, piše “Novi život“. haber.ba

Odgovori